Tržište

Turci "osvajaju" Crnu Goru

Turci "osvajaju" Crnu Goru
Foto: Ilustracija | Turci "osvajaju" Crnu Goru

PODGORICA - Trenutno više od 2.000 preduzeća čiji su osnivači državljani Turske posluje u Crnoj Gori. Najviše ih je na crnogorskom primorju, posebno u Budvi, i u Podgorici.

Kako je u razgovoru za Agenciju Anadolija rekao Ertac Gungor, predsjednik Asocijacije turskih biznismena i investitora u Crnoj Gori, interesovanje za ulaganje turskih biznismena iz dana u dan je sve veće.

"Kada sam prije dvije godine došao u Crnu Goru, bilo je oko 250 firmi koje su otvorili turski državljani. Sada je taj broj više od 2.000 firmi. Iz dana u dan se povećava zainteresovanost turskih investitora i biznismena za dolazak u Crnu Goru", kaže Gungor.

On dodaje da je ulazak Crne Gore u NATO stvorio dodatnu sigurnost za ulaganje turskih biznismena u Crnu Goru.

Na pitanje u koje sektore najviše ulažu biznismeni iz Turske, Gungor ističe da je to građevinarstvo i da slijedi turizam.

On savjetuje turskim biznismenima da prije nego što dođu u Crnu Goru istraže tržište, a u narednom periodu očekuje dolazak ozbiljnih kompanija iz Turske.

"Postoje informacije da su dvije turske firme zainteresovane za Aerodrome Crne Gore", poručio je Gungor.

Od većih investicija iz Turske, u Crnoj Gori posluje kompanija Toščelik, koja upravlja Željezarom Nikšić, kao i kompanija Global ports, koja upravlja kontejnerskim terminalima i generalnim teretima u Luci Bar. Takođe, u kratkom roku otvoreni su objekti velikih turskih brendova Dogtaš i LC Waikiki.

(investitor.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije