Tržište

U Srpskoj 2.500 preduzetnica

U Srpskoj 2.500 preduzetnica
Foto: N.N. | U Srpskoj 2.500 preduzetnica

MODRIČA - U Republici Srpskoj, prema nezvaničnim informacijama, u ovom trenutku aktivno je oko 2.500 preduzetnica.

Obim njihovog poslovanja je širok, a prema riječima predstavnika iz privrednog sektora, najčešće se radi o preduzetničkim poslovima u oblasti trgovine, turizma i finansija, ali i drugim poslovima koji nisu karakteristični za žene.

Jednim takvim bavi se i Sandra Kojić, koja je instruktorka vožnje u Modriči.

"Ja sam neko ko obožava da vozi. Imam položene sve kategorije, jedino još nisam probala da letim, ali i to mi je u planu", priča Kojićeva, koja je i najmlađi instruktor vožnje u Modriči.

Ona kaže da je u poslovne vode ušla prije godinu dana, a s vizijom da na najbolji način pomogne budućim vozačima.

"To je bio jedan normalan slijed okolnosti zbog ljubavi prema vožnji, ali i nekoj vrsti antipatije prema načinu obuke koji se obavlja danas. Jednostavno, htjela sam da to dovedem na skroz drugi nivo kada je u pitanju obuka", pojašnjava Kojićeva.

Priznaje, ipak, da je zbog cjelokupne situacije sve manje kandidata, ali da se ne brine za svoj posao.

"Dosta je manje kandidata i to mi kažu i starije kolege. Djeca odlaze u inostranstvo, roditelji ih već vode. Ali iskreno, ja sam zadovoljna. Imam sasvim dovoljno kandidata, tako da mogu i zaraditi. Od prije mjesec dana imam i novog kolegu, koji radi kod mene, jer zbog obima posla ne stižem sama da radim sve", ističe Kojićeva.

Svoj poslovni put ona je prezentovala na Petoj konferenciji žena u preduzetništvu u Modriči, u kojoj je učešće uzelo 140 preduzetnica iz svih krajeva Republike Srpske.

Među njima je i Božana Ćorda. Ona je prije više od godinu dana osnovala agenciju "B-office" u Banjaluci, koja je usko specijalizovana za IKT sektor. Naglašava da je na ideju da osnuje firmu došla zbog potreba na tržištu i da se nije pokajala.

"Za godinu i po dana nas tri smo zaposlene i živimo od toga. Radimo za usluge office menadžmenta i računovodstva specijalizovano za IKT sektor. Krenuli smo u komunikaciju s potencijalnim klijentima i evo zadovoljani smo i svakodnevno rastemo. Svima preporučujem da se usude jer prostora u tržištu ima", rekla je Ćorda.

Dragana Kokot, predsjednica Savjeta za preduzetništvo žena u Privrednoj komori RS i generalna sekretarka PK RS, kazala je da je cilj konferencije "Inovativnost za održivost" da se preduzetnice povežu i iznesu kako uspjeti u poslovnom svijetu. Ističe da u ovom trenutku nemaju precizne podatke koliko je žena vlasnica biznisa u Srpskoj ili u vrhu upravljanja preduzećima ili organizacijama.

"Nažalost, ne vodimo odvojene statistike i to je jedna od inicijativa za ubuduće da imamo preciznu statistiku o ženama u biznisu. Naš neki broj kojim mi približno raspolažemo je oko 2.500 i to je oko 30 odsto u odnosu na ukupan broj privrednih društava. Tu ne obuhvatamo samostalne preduzetnike jer je njih 26.000 u Republici Srpskoj", istakla je Kokotova.

Podršku ženskom preduzetništvu daje i Ministarstvo privrede i preduzetništva RS, koje u svojim strateškim dokumentima ima i Strategiju razvoja ženskog preduzetništva za period 2019-2023. godina.

"Dajemo podršku preduzetnicama kako finansijsku, tako i putem edukacija ili umrežavanja. U javnom pozivu za mala i srednja preduzeća koji smo raspisali upravo su u fokusu preduzetnice sa svojim malim biznisima", naveo je  Vjekoslav Petričevič, resorni ministar.

On je dodao da su u cilju sveukupne podrške preduzetništvu u Srpskoj izdvojena značajna sredstva.

"Mi smo krajem avgusta zatvorili javni poziv za podršku malim i srednjim preduzećima i po tom osnovu u budžetu smo imali na raspolaganju 1.300.000 KM", kazao je Petričević.

Strategiju ženskog preduzetništva ima i opština Modriča. Jovica Radulović, načelnik ove lokalne zajednice, istakao je da je za potrebe razvoja ženskog preduzetništva u rebalansu budžeta za 2022. godinu planirano 10.000 KM, a da će sredstva u narednom periodu biti još značajnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije