Tržište

Vaskršnji post povećao prodaju povrća i ribe

Vaskršnji post povećao prodaju povrća i ribe
Foto: N.N. | Vaskršnji post povećao prodaju povrća i ribe
Bojana Kljajić

BANJALUKA - Vaskršnji post, koji je za pravoslavne vjernike počeo danas, znatno je povećao prodaju ribe, povrća i voća na gradskoj tržnici, rekli su trgovci.

"Zadovoljna sam prodajom ribe, već je prvi dan mnogo bolja u odnosu na dane prije posta jer mnogi građani, ali i ugostitelji kupuju ribu", kaže Ljiljana Vujinović, prodavačica u uz ribarnici.

Dodaje da riba nije poskupjele zbog posta, a da se najviše prodaje oslić, za koga kupci treba da odvoje 5,5 KM po kilogramu, te da se dobro prodaje i skuša, koja košta pet KM.

"Girice su najjeftinije i one koštaju tri KM, cijena pastrmke kreće se od 8,5 do 10, a kilogram šarana je devet KM", rekla je Vujinovićeva.

Osim ribe, povećana je i prodaja voća i povrća te, kako kažu trgovci, građani mnogo kupuju i šampinjone, koji po kilogramu koštaju pet KM, ali da se i banane prodaju više za vrijeme posta i da one koštaju od 1,7 do 2,5 KM.

"Kupci za vrijeme posta često kupuju i orahe, koji koštaju 15 KM po kilogramu, i bademe, čija je cijena 25 KM, ali građani ih najćešće uzimaju po 200 grama. Bolje se prodaju i lješnici, za koje za kilogram treba izdvojiti 20 KM", kažu prodavači na tržnici.

Tijana D. rekla je da je zadovoljna ponudom i cijenama na tržnici, te da ona čitav post posti i da je došla da kupi ribu i povrće.

Cijene

Jabuke                1 KM

Limun                 3 KM

Narandže            2,5 - 3 KM

Paprike               5 KM

Pasulj                  5 - 8 KM

Krompir              0,8 - 1,2 KM

Crveni luk           2 KM

Karfiol                 3 KM

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije