Književnost

Pratite nas na Google news

15 najboljih bajki među koricama knjige

15 najboljih bajki među koricama knjige
Foto: N.N. | 15 najboljih bajki među koricama knjige
David Jojić

BANJALUKA - Između 368 priča pristiglih iz BiH, Srbije i Crne Gore na konkurs za originalne bajke i basne za djecu, u okviru projekta "Obrazovanje kroz igru" "Nevid teatra", izabrano je 15 najboljih.

Neke od nagrađenih bajki i basni su "Basna o pčeli i pužu", čiji je autor Muris Žigonja iz BiH, "Kengurova želja" Katarine Krstajić iz Srbije, "Crna ovca" Tamare Senić iz Crne Gore, "Bajka sa Ostrva vječnog proljeća" Igora Vučka iz BiH i drugi.

Konkurs implementira "Nevid teatar" u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umjetnika Srbije kroz zajednički regionalni projekat UN-a "Dijalog za budućnost". O najboljim radovima odlučivao je žiri u sastavu Aleksandra Čvorović i umjetnici iz "Nevid teatra". Zbog velikog broja izuzetno kvalitetnih prijava, odlučeno je da bude izabrano 15, umjesto prvobitno planiranih 10 bajki i basni, uz povećanje nagradnog fonda za najbolje autore.

"Naša želja je da izabrane priče djeci prenesu duboke i plemenite poruke o različitim kulturama, poštovanju drugih i drugačijih, suzbijanju predrasuda, širenju dobrih namjera i toleranciji. U obilju neadekvatnih sadržaja, kojima je izložena osjetljiva dječja psiha, nastojali smo izabranim bajkama i basnama da ponudimo ostrvo dobrote i topline, da posijemo plodno sjeme koje rađa miroljubivost, empatiju i sve najviše ljudske vrijednosti", izjavila je Aleksandra Čvorović, književnica iz Banjaluke.

Najbolji autori podijeliće nagradni fond u iznosu od 4.500 KM. Svaka od 15 izabranih priča dobiće novčanu nagradu u iznosu od 300 KM, a na osnovu izabranih bajki ili basni za djecu, "Nevid teatar" će štampati ilustrovanu knjigu i objaviti audio-knjigu i verziju audio-knjige za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Takođe, na web-sajtu projekta biće dostupna elektronska verzija ilustrovane knjige.

U okviru projekta "Obrazovanje kroz igru" biće organizovan i dvodnevni obrazovni program u Banjaluci. Umjesto krajem novembra, kako je prvobitno najavljeno, zbog epidemiološke situacije, program će biti realizovan u februaru 2021. godine.

"Projekat 'Obrazovanje kroz igru' za mene predstavlja jedan divan, inovativan i inspirativan pokušaj da se poboljša nastavna praksa u cijelom regionu skretanjem pažnje na igru kao nastavno, vaspitno-obrazovno sredstvo. U vremenu koje forsira lažne, materijalne vrijednosti, ovaj projekat nagrađuje kreativnost, bajke i basne za najvrednije i najčistije članove našeg društva - za djecu", rekla je Tamara Senić, jedna od nagrađenih autorki iz Crne Gore.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije