Književnost

"333 škakljiva aforizma", nova knjiga Slobodana Jankovića

"333 škakljiva aforizma", nova knjiga Slobodana Jankovića
Foto: N.N. | "333 škakljiva aforizma", nova knjiga Slobodana Jankovića

BANJALUKA - Nema ružne žene ni loše knjige. Postoje samo loši čitaoci i slabi muškarci, kaže književnik Slobodan Janković u svojoj najnovijoj knjizi "333 škakljiva aforizma", koja je upravo ugledala svjetlo dana u izdanju "Art printa" iz Banjaluke.

Radi se o 57. knjizi ovog svestranog autora, koji piše romane za djecu i odrasle, pripovijetke i humoreske, a koji je, čini nam se, najuspješniji u formi aforizma. Takav utisak prisutan je još od 1994. godine, kada se pojavila prva Jankovićeva knjiga aforizama pod nazivom "Žulj", a do danas objavio je ukupno 16 djela u ovom žanru i zastupljen je u antologijama srpskog i svjetskog aforizma i satire.

Aforizmi Slobodana Jankovića prevođeni su na njemački, engleski, bugarski, ruski, makedonski, španski i slovenački jezik, a recenziju za njegovu najnoviju knjigu, pod nazivom "Sav vrcav, a opet istinit", pisao je, kolega po peru, Vasilije Karan.

"Literarni vuk Slobodan Janković ne vidi svoj književni opus samo u napisanim romanima i pripovijetkama, on se ponajbolje iskazuje onda kada ovaj i ovakav svijet slika svojim aforizmima", kaže Karan, tvrdeći da je aforizam zov, krik i smisao Jankovićevog stvaralaštva. On, nastavlja Karan, s lakoćom zapaža svakodnevnu slojevitost ljudskog bitisanja i njemu ništa ne izmiče iz vida.

"Mlada komšinica se stidi mame, pa dolazi kući kad je tata sam", još je jedan od Jankovićevih aforizama koji potvrđuje Karanove riječi. No, Karan nije jedini koji je pisao o aforizmima Slobodana Jankovića. Svoja pera nad istima, takođe, oštrili su Duško M. Petrović, Ranko Pavlović, Anđelko Anušić, Milenko Stojičić i drugi.

"Moglo bi se tvrditi, a da se u teorijskom smislu ostane na dobrom stajalištu, da su satirične proze Slobodana Jankovića (od humoreski, filipika do aforizama) u stvari neka vrsta 'medicinskih' proznih invektiva. Zašto, i kako? Zato što nam se čini da su Jankovićeve satire, od prve do posljednje, u službi, da tako kažemo, stalne mentalne i duhovne higijene zagađenog prostora u kome ovdašnji čovjek prebiva, da ne kažemo živi", riječi su Anđelka Anušića.

Slobodan Janković, pored toga što se bavi književnim radom, doktor je u penziji i vanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, te jedan od rijetkih pisaca ljekara koji je odlikovan od strane predsjednika Republike Srpske Ordenom Njegoša III reda za postignuti uspjeh na polju književnosti i medicine.

Da li da dokaže da je nagrada otišla u prave ruke ili iz nekih drugih pobuda, Janković svojim aforizmima često "udara" i na struku.

"Danas je medicina uznapredovala. Ode djevojka u bolnicu da operiše slijepo crijevo, a vrati se kući sa bebom", samo je još jedan od 333 škakljiva aforizma ovoga književnika.

Aforizmi:

  • "Svadba je morala biti odgođena, jer je mlada trknula da se porodi"
  • "Današnje dame zavide pećinskim ženama, Jer su život provele ležeći na tvrdom."
  • "Uzvrtila se baba i pita djeda da li bi sada želio ono što je u mladosti najviše volio. On odgovori: "Daj, ali samo jednu čašicu".
  • "Čak, i kada bi se uveo porez na neoženjene, oženjenima bi se činilo da su oni i dalje u boljem položaju od njih."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije