Književnost

"Pečat varoši sremskokarlovačke" za četiri pjesničke knjige

"Pečat varoši sremskokarlovačke" za četiri pjesničke knjige
Foto: N.N. | "Pečat varoši sremskokarlovačke" za četiri pjesničke knjige

​SREMSKI KARLOVCI - Za najbolje izabrane knjige poezije objavljene u 2018. godini, ugledna nagrada "Pečat varoši sremskokarlovačke", koju dodjeljuje "Brankovo kolo", ravnopravno je pripala pjesnicima Bošku Suvajdžiću i Ivanu Laloviću, dok je isto priznanje za nove samostalne zbirke pjesama pripalo Jasni Milenović i Saši Nišaviću.

O nagradi koja će laureatima biti uručena 15. marta 2019. godine u najstarijoj srpskoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima odlučivao je žiri u sastavu: Nenad Grujičić, Jelena Aleksić i Krstivoje Ilić. U užem izboru za nagradu našle su se i nove knjige pjesama Milosava Tešića, Ranka Čolakovića, Tanje Stupar-Trifunović, Dragana Jovanovića Danilova, Nataše Bundalo-Mikić, Dragomira Ćulafića, Damira Maleševa i Jane Aleksić. Žiri je napisao obimno obrazloženje za sve četiri nagrađene knjige. 

"Boško Suvajdžić sastavio je knjigu svojih izabranih i novih pesama, 'Napravi vazduh' u izdanju Kulturnog centra iz Novog Sada, koja donosi uzornu retrospektivu njegovog dosadašnjeg pesničkog puta. Suvajdžićeva poetika zasnovana je na amalgamu jezičke energije učenog pesnika i pesnika proroka. U rasponu erudicije hranjene kultom biblioteke i prekognitivnih silnica na talasima zazivanog nadahnuća, otvaraju se živi tematsko-motivski krugovi opšteg karaktera i ličnih fantazmagorija", kaže dio obrazloženja nagrade za Suvajdžićevu knjigu.

Njegov kolega Ivan Lalović nagrađen je za knjigu "Slovenska figura", objavljenu u izdanju beogradskog "Gramatika" ove godine.

"Ovaj pesnik pripada liniji srpske lirike koja u vezivnim godovima svoje vertikale nosi manje ili više prikriveno boemsko raspoloženje sveta. No, naspram pesnika sa 'glavom na panju', Lalović uključuje izvesni racio u vaspostavljanju 'ukletog pevanja', to jest ne dopušta da njegov stih preleti u patetično metaforisanje i time uništi serioznu galantnost stilsko-jezičkog izraza", obrazlaže žiri "Brankovog kola".

Jasna Milenović nagrađena je za knjigu novih pjesama "Ples Lepenskog vira", u izdanju temišvarskog "Saveza Srba u Rumuniji", a riječ je, kako ističe žiri, o sonetima sa fusnotama koje pojašnjavaju poziciju pjesnikinje pri odluci da opjeva Lepenski vir. Ona pjesničkim jezikom, zaključak je žirija, dešifruje kamene belutke  sa  tajanstvenim znacima nepoznatog pisma i zagonetnih poruka.

Četvrti laureat Saša Nišavić nagrađen je za zbirku pjesama "Zaboravljeni dečak", objavljenu u izdanju "Prometeja" iz Novog Sada.

"Ova knjiga predstavlja živu i konzistentnu lirsku tvorevinu sa jakim poetičkim ključem", zaključuje žiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije