Književnost

56. Kočićev zbor na tri lokacije

56. Kočićev zbor na tri lokacije
Foto: Srna | 56. Kočićev zbor na tri lokacije

U Stričićima kod Banjaluke, gdje se rodio narodni tribun i pisac Petar Kočić, biće održan poseban kulturno-umjetnički program u okviru 56. Kočićevog zbora sa ciljem oživljavanja Kočićevog ognjišta.

 

Iz Gradske uprave saopštavaju da će 56. Kočićev zbor biti održan od 23. do 29. avgusta na tri lokacije - u Banjaluci, Stričićima i Beogradu. Svečano otvaranje ove tradicionalne manifestacije biće upriličeno 23. avgusta u 20 časova u parku "Petar Kočić".

Najznačajni dio ovogodišnje manifestacije biće održan na Kočićevom ognjištu kojeg čini pet objekata, i to rodna kuća Petra Kočića, dvodijelna dinarska planinska kuća brvnara, dvije zgradice i ambar.

U saradnji sa Muzejom Republike Srpske u protekle četiri godine od pet - uređena su tri objekta i ove godine biće oživljeni običajima iz Kočićevog vremena.

Namjera gradske administracije je da u saradnji sa drugim ustanovama i organizacijama oživi Kočićevo ognjište kako bi se ono pozicioniralo kao turistički lokalitet.

Šef Tima za komunikaciju Gradske uprave Tanja Vukomanović istakla je da je ovo veliki kulturni i turistički potencijal i biće uložen trud da bude oživljen kako bi Kočićevo ognjište bilo posjećeno ne samo tokom avgusta kada se održava Kočićev zbor, nego i tokom godine.

"Zato je i okosnica ovogodišnje manifestacije u čast Petru Kočiću upravo program, kao i izgled i oživljavanje ognjišta u Stričićima na kojem će biti organizovani brojni sadržaji", rekla je Vukomanovićeva.

Ona je dodala da će cijeli prostor biti dodatno oplemenjen u duhu Kočića, te da je centar Banjaluke već uređen motivima sa Zmijanja. Kulturno-umjetnički program na Kočićevom ognjištu biće priređen 29. avgusta u 10.30 časova u saradnji grada Banjaluke, Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Udruženja književnika Republike Srpske.

Oživljavanje ognjišta simbolično će početi paljenjem vatre na Kočićevom ognjištu, a potom će uslijediti kulturno-umjetnički program u kojem će učestvovati Akademsko kulturno-umjetničko društvo /AKUD/ "Veselin Masleša".

Muška i ženska pjevačka grupa AKUD "Veselin Masleša" izvešće splet narodnih pjesama, a folklorna grupa "Pastirske igre" sa Zmijanja, dok će program završiti nastupom "Maslešine" dječije folklorne grupe. U programu će učestvovati i pjesnici koji će govoriti svoje stihove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije