Književnost

Agata Kristi - najprodavaniji autor detektivskih romana svih vremena

Agata Kristi - najprodavaniji autor detektivskih romana svih vremena
Foto: wikipedia.org | Agata Kristi - najprodavaniji autor detektivskih romana svih vremena

BIJELJINA - Engleska književnica Agata Kristi /1890-1976/, jedan od najpoznatijih pisaca detektivskih romana svih vremena, rođena je 15. septembra 1890. godine.

Njeni načitaniji romani su: "Ubistvo Rodžera Ajkrofta", "Leš u sarkofagu", "Ubistvo u `Orijent ekspresu`", "Deset malih crnaca", "Vašar zločina", "Karipska zagonetka", "Nikotin", "Tajna zamka Čimniz", "Tajna sedam brojčanika", "Otvorenih karata", "Ubistvo u Mesopotamiji" i "Mišolovka".

Agatu Kristi nazivaju "kraljicom zločina".

Tokom svoje književne karijere, duge više od pola vijeka, napisala je 79 knjiga /od kojih su 66 kriminalistički romani/ i više zbirki kratkih priča, koje su prodate u više od dvije milijarde primeraka širom svijeta i prevedene na više od 50 jezika.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, Agata Kristi je najprodavaniji autor svih vremena. Zabilježeno je da su jedino Biblija i Šekspirova djela imala veću prodaju od romana Agate Kristi.

Njena drama "Mišolovka" imala je više od 25.000 izvođenja na sceni.

Agata Kristi je 2013. godine proglašena za najboljeg pisca detektivskih priča, a njen roman "Ubistvo Rodžera Akrojda" za najbolji kriminalistički roman svih vremena.

U čast svojih književnih dijela, imenovana je za komandanta Reda Britanske imperije 1956. godine, a sljedeće godine je postala predsjednik "Kluba detektiva".

Umrla je 1976. godine u 86. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije