Književnost

Aleksandra Čvorović: Tamo gdje nema novca kriterijumi su realniji

Aleksandra Čvorović: Tamo gdje nema novca kriterijumi su realniji
Foto: Velibor Tripić | Aleksandra Čvorović: Tamo gdje nema novca kriterijumi su realniji

BANJALUKA - Aleksandra Čvorović, spisateljica i pjesnikinja iz Banjaluke, osvojila je prvu nagradu na konkursu ljubavne poezije, koji je devetnaestu godinu zaredom raspisao Klub umjetničkih duša iz Mrkonjić Grada, a na koji je stiglo čak 425 radova sa prostora bivše Jugoslavije. Čvorovićevoj je nagrada uručena na Dan zaljubljenih u skupštinskoj sali opštine Mrkonjić Grad, a tim povodom o ljubavnoj poeziji i pomenutom konkursu govorila je za "Nezavisne".

"Ljubavna lirika pruža mogućnost za ispovijedanje najdubljih emocionalnih stanja i s njom se lako poistovjetiti bez obzira na pol i uzrast. U prvim knjigama sam se intenzivno bavila tom temom, prvenstveno kroz partnerski odnos, a kasnije sam opjevala i druge vrste ljubavi kao što su: roditeljska ljubav, univerzalna, ljubav prema sebi, prema svijetu, Bogu... U zadnje vrijeme kao da počinjem taj krug ispočetka, s mnogo dubljim i zrelijim uvidima", kaže Aleksandra Čvorović.

Književnica ističe da su njena iskustva sa konkursima vrlo pozitivna.

"Naročito su mi bili značajni na početku stvaralačkog rada - omogućili su mi objavljivanje knjiga i zadobijanje pažnje javnosti. U vrijeme kada su časopisi izgubili važnost koju su imali i zamrla književna kritika, anonimni konkursi ostavljaju mogućnost da neko stručan procijeni i vrednuje ono što pišete", navodi Čvorovićeva. Ona dodaje kako nagrade u vremenu prezasićenosti informacijama za trenutak obasjaju ono što radite.

"Nagrada daje satisfakciju u smislu da zajednica prepoznaje i odaje priznanje vašem radu. Što se tiče novčanih nagrada, one svakom autoru dobro dođu. To je jedan od načina da naplatimo svoj rad. Problem se javlja što kod nagrada sa značajnijim iznosima ima više lobiranja i pritisaka. Tamo gdje nema novca često su kriterijumi realniji", napominje Aleksandra Čvorović.

Klub umjetničkih duša iz Mrkonjić Grada, naime, ove godine dodijelio je više od dvije stotine nagrada za ljubavnu poeziju u raznim kategorijama. Novčani iznos uručen je samo Slobodanu Boškoviću, koji je dobio nagradu "Pjesma nad pjesmama", a ona se dodjeljuje po pozivu. Ostale nagrade svakako su satisfakcija za autore jer se dodjeljuju nakon raspisanog konkursa. Biti prvonagrađen na ovakvom konkursu, kaže Čvorovićeva, posebna je satisfakcija.

"Ne može mi biti nevažna činjenica da sam se našla na prvom mjestu od tako velikog broja autora. Kada jedan konkurs traje skoro dvadeset godina i ima tako veliki odaziv, ne samo u našoj zemlji, već i u susjednim zemljama, onda je jasno da to što oni rade nekom znači, bez obzira koliko finansijske podrške dobijaju ili ne dobijaju, kao u ovom slučaju", zaključuje Čvorovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije