Književnost

Pratite nas na Google news

Amazon zabranio prodaju Hitlerove knjige "Majn kampf"

Amazon zabranio prodaju Hitlerove knjige "Majn kampf"
Foto: Wikipedia | Amazon zabranio prodaju Hitlerove knjige "Majn kampf"
N.N.

Kompanija Amazon zabranila je prodaju izdanja knjige Adolfa Hitlera "Majn kampf" (Moja borba) i drugih propagandnih nacističkih knjiga, a nakon decenije kampanje udruženja Holokausta.

Brojna akademska izdanja na stranim jezicima knjige "Majn kampf" trenutno su dostupna na Amazon-ovoj knjižari u Velikoj Britaniji, uključujući i obilježenu knjigu na njemačkom jeziku, objavljenu 2016. godine, prenosi "Gardijan".

Prethodnih dana prodavci knjiga su obaviješteni da neće više moći da prodaju ni druge knjige sa nacističkom tematikom, među kojima su i dio Hitlerove autobiografije i dječije knjige u kojima se šire antisemitske ideje.

U mejlu, u koji je "Gardijan" imao uvid, pojedincima koji prodaju polovne kopije "Majn kampfa" preko Amazon-ovog servisa rečeno je da kompanija ne može više da ima u ponudi te knjige, jer se to krši sa kodeksom ponašanja na internetu. Kako se navodi, ta zabrana uticaće na proizvodnju izdavačkih kuća u Londonu, prije svega Rendom Hausa i Džaika iz Indije.

Vodeća udruženja za informisanje o Holokaustu i Jevrejske grupe zalagale su se od kraja 90-ih godina da zaustave prodaju kopija "Majn kampfa" preko Amazon-a, međutim trgovci su se pozivali na pravo slobode govora i potrebu da studenti shvate razmišljanje Hitlera. Većina izdanja publikacija sa nacističkom materijom dostupna su na internetu, gdje mogu besplatno da se skinu.

Među knjigama čija je zabrana uvedena nalazi se i knjiga namijenjena deci "Otrovne pečurke" Julijusa Štrajhera.

Kompanija Amazon do sada je već zabranila prodaju raznih desničarskih knjiga.

(Tanjug.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije