Književnost

Anđelko Anušić osvojio Andrićevu nagradu

Anđelko Anušić osvojio Andrićevu nagradu
Foto: Printscreen YouTube | Anđelko Anušić osvojio Andrićevu nagradu

BEOGRAD - Andrićevu nagradu za 2019. godinu osvojio je književnik Anđelko Anušić za zbirku pripovjedaka "Legenda o v(j)etrom vijanima", saopštio je danas tročlani žiri u ime Zadužbine Ive Andrića.

Knjigu je izdalao Udruženje književnika Republike Srpske, Banjaluka, a u saopštenju se navodi da je u najužem izboru bilo i delo Milana Todorova "Telefonski imenik mrtvih pretplatnika" (Arhipelag, Beograd).

U obrazloženju žirija stoji između ostalog i sljedeće: "Zbirka pripovJedaka Anđelka Anušića umetnički sugestivno daje čitav niz ljudskih sudbina, izglobljenih iz svog zavičaja i svojih života, v(j)etrom vijanih između izgubljenosti i neprihvaćenosti".

Takođe ističu da "posebna vrijednost ove zbirke jeste jezik koji čuva sve prostorne i vremenske slojeve u kojem žive njegovi junaci: u leksići i sintaksi čuva se njihovo pamćenje, ali i pamćenje naše književnosti i kulture".

Žiri Andrićeve nagrade radio je u sastavu: profesor dr Aleksandar Jovanović, predsjednik, dr Marko Nedić i profesor dr Petar Pijanović, članovi.

Oni su detaljno razmotrili zbirke pripovjedaka i priče objavljene tokom 2019. godine, i danas na završnoj sjednici jednoglasno su donijeli ovu odluku o pobjedniku.

Prema testamentu velikog pisca i dobitnika Nobelove nagrade, Zadužbina Ive Andrića 1976. godine ustanovila je Andrićevu nagradu za najbolju pripovjetku, ciklus, odnosno zbirku pripovjedaka objavljene na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije