Književnost

"Andrić i i evropske književnosti" u Višegradu

"Andrić i i evropske književnosti" u Višegradu
Foto: Srna | "Andrić i i evropske književnosti" u Višegradu

U Andrićevom institutu u Višegradu počeo je dvodnevni naučni skup na kojem će, između ostalog, biti riječi o uticaju nobelovca Ive Andrića na evropsku književnost.

Naučni skup pod nazivom "Andrić i evropske književnosti" okupio je profesore sa univerziteta iz Beograda, Novog Sada i Banjaluke.

Rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta Aleksandra Vraneš rekla je da istraživači imaju obavezu i zadovoljstvo da se bave novijim čitanjima Andrića i prevođenjem njegovih djela na strane jezike.

Upravnik katedre za hungarologiju na Filološkom fakultetu u Beogradu Marko Čudić rekao je da će na naučnom skupu govoriti o tome kako su mađarski kritičari, pisci i naučnici vidjeli Andrića u 21. vijeku.

"Mađari se sve više vraćaju starim delima nobelovca, čitaju 'Eksponto', 'Znakove pored puta', njegovu esejistiku i to sve porede sa velikim delima svetske i mađarske književnosti", dodao je Čudić.

Viši naučni saradnik Instituta za književnost i umjetnost Svetlana Šeatović kaže da je ovo izuzetan skup jer postavlja Andrića u kontekst evropske književnosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije