Književnost

Banjaluka još jednom centar književnosti

Banjaluka još jednom centar književnosti
Foto: N.N. | Banjaluka još jednom centar književnosti

BANJALUKA - Pripreme za 4. regionalni festival književnosti "Imperativ", koji će se realizovati od 30. maja do 3. juna u Kulturnom centru Banski dvor, uveliko su u toku.

Festival je planiran u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ", a u saradnji sa Banskim dvorom. Tokom pet dana Banjaluka će biti književni centar u kojem će se okupiti više od 30 značajnih domaćih i regionalnih pisaca. Njihov rad biće predstavljen kroz sedam programskih sadržaja, a kao i prethodnih godina, na sajamskom dijelu festivala nova književna izdanja, po povoljnim sajamskim cijenama, predstaviće 13 izdavačkih kuća.

"U programu 'Razgovor sa piscem' učestvovaće Miljenko Jergović, Semezdin Mehmedinović, Draško Sikimić, Drago Glamuzina i Selvedin Avdić. Sa ovim piscima će razgovarati Darko Cvijetić, Stevo Grabovac, Tanja Stupar Trifunović, Vladimir Šagadin i Ðorđe Krajišnik", kazala je Sanela Babić, direktorica Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ".

Babićeva je dodala da će u programu "Poeziju će svi čitati", banjalučki pjesnici Borjana Mrđa, Predrag Bjelošević, Dragana Grujinović, Vladana Perlić i Aleksandra Marilović biti domaćini pjesnicima Moniki Herceg, Katarini Sarić, Mladenu Blažiću, Vitomirki Trebovac i Vladanu Krečkoviću.

"U programu 'Note i slova' posjetioci će biti u prilici da čuju dijelove romana i muziku koju su izabrali pisci Katarina Mitrović, Bojan Savić Ostojić, Marija Ratković i Marko Pogačar", rekla je Babićeva.

Posebna pažnja posvećena je organizaciji programa za djecu i mlade "Bajkovnica" i "Lektira u podne". U programu "Art bioskop" publika će svakog dana moći da pogleda filmove koji su snimljeni prema knjigama, dok će u saradnji sa izdavačkom kućom "Imprimatur" biti predstavljeni autori ove izdavačke kuće koji su u proteklom periodu izazvali veliku pažnju književne publike.

"Među njima su Nada Kaurin Knežević, Emina Elezović, Adnan Šehić i Milanka Blagojević", izjavila je Babićeva i dodala da će i ove godine u kafiću "Yoko" biti organizovan program "Kafa sa piscem".

Za ovogodišnji vizuelni identitet festivala zadužen je umjetnik Hadron Higs. Vizuelni identitet i slogan festivala inspirisan je distopijskim romanom Reja Bredberija "Farenhajt 451" iz 1953. godine i filmom koji je nastao po ovom književnom predlošku. Namjera je da festival bude otvoren multimedijalnom izložbom "Oganj ili Svjetlost?".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije