Književnost

Bećković: Crnu Goru stvorio pjesnik, to je dovoljno da bude spasena

Bećković: Crnu Goru stvorio pjesnik, to je dovoljno da bude spasena
Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija | Bećković: Crnu Goru stvorio pjesnik, to je dovoljno da bude spasena

BEOGRAD - Akademik Matija Bećković izjavio je da je Crnu Goru stvorio pjesnik Petar Drugi Petrović Njegoš, koji je sada aktuelniji nego onda kada je pisao i da je to dovoljno da ona bude spasena.

"To je dovoljno da ona bude spasena i da borba protiv te i takve poezije bude uzaludna, pogotovo kad dobija iracionalne oblike", rekao je Bećković.

Bećković je istakao da su najveće komplimente srpskom jeziku davali stranci i naveo da je veliki poljski pjesnik Adam Mickjevič rekao da je srpski po svojoj melodioznosti italijanski među slovenskim jezicima.

"A Laza Kostić recimo, koji je opevao Crnu Goru, rekao je da srpski jezik spada u tri najvažnija jezika na svetu, a najlepši je od svih", rekao je Bećković za RTS.

On je naveo da je grandiozna melodija stvorila srpsku narodnu poeziju i zadivila čitav svijet i da su Srbi preko nje ušli u Evropu.

"Kada je Gete čitao naše narodne pesme, on je rekao da narod koji ima takvu poeziju zaslužuje bolju istorijsku sudbinu i da ne zaslužuje da bude rob", rekao je Bećković.

Govoreći o poeziji, Bećković je primijetio da je danas važnije kojim jezikom govorite nego šta govorite.

"Ali uprkos tome, poezija preživljava jer mi smo pesnički narod. Možda jedinstven u svetu i želja za poezijom u našem narodu nikad nije umrla. Pa i sada, kad se čini da niko ne piše i ne čita, pojavili su se mobilni telefoni na kojima piše i ko nikad nije pisao", naveo je Bećković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije