Književnost

Beograd dobija Srpski pokret "Njegoš"

Beograd dobija Srpski pokret "Njegoš"
Foto: Pixnio | Beograd dobija Srpski pokret "Njegoš"

​BEOGRAD - Inicijativni odbor za osnivanje Srpskog pokreta "Njegoš" u Beogradu održao je danas prvi sastanak u Srpskoj književnoj zadruzi, na kojem je za predsjednika odbora izabran profesor filozofije na beogradskom Fakultetu političkih nauka Časlav Koprivica.

Uz Koprivicu, osnivači pokreta su akademici Matija Bećković i Miro Vuksanović, književnik Milutin Mićović, brigadni general Mihailo Zogović, upravnik Srpske književne zadruge Duško Babić, privrednici Branislav Baćović i Nenad Vujanović, kao i istoričar Nemanja Dević, saopšteno je iz Inicijativnog odbora.

Ovaj pokret, kako su istakli članovi Inicijativnog odbora, nastaće kao nastavak tradicije istoimenog pokreta u Crnoj Gori koji organizovanjem okruglih stolova i manifestacija više od decenije njeguje sjećanje na NJegoša, kao i Književnog udruženja "NJegoš" koje svake godine održava manifestaciju u čast velikog pjesnika i vladike.

Koprivica je istakao da je NJegoš duhovna figura za srpski narod, dodajući da je dobro da postoji udruženje koje će svakodnevno podsjećati na njegovu važnost.

"Ono što je Nemcima Gete, Englezima Šekspir, Špancima Servantes, to je nama NJegoš. On je neiscrpan i koliko god da se pisalo o njemu još uvek nam predstoji rad na tome. Ove stvari su samorazumljive, ali nekad nije naodmet prisetiti ih se. Ne govorimo samo o našem najvećem književniku, već i o duhovnoj figuri. Reč je o `njegoševskom duhu`", naveo je Koprivica.

Branislav Baćović, koji je predsjednik Srpskog pokreta "Njegoš" u Crnoj Gori, rekao je da će ova organizacija i u Beogradu imati sličnu misiju - da se srpsko etničko biće osnaži duhovno, kulturno i materijalno, kao i da se srpska samosvijest razvija i učvršćuje na osnovama djela Petra Drugog Petrovića Njegoša i utemeljujuće matrice savremene srpske kulture.

"Srpska kultura je jedinstvena, bez obzira na to što se nalazimo u dve odvojene države. To je suština ovog pokreta. Zato se nećemo baviti samo NJegošem, već ćemo podržavati ono što se dešava na prostoru gde je srpski narod", najavio je Baćović.

Prema njegovim riječima, pokret će se baviti naučno-istraživačkim radom, izdavanjem štampanih i elektronskih publikacija iz oblasti nauke, umjetnošću i ljudskim pravima, dodjeljivaće nagrade i obezbjeđivati donacije, legate i poklone.

"Ključni zadaci udruženja biće afirmisanje mladih umetnika, medijska promocija književnog stvaralaštva, reaktuelizacija njegoševske i vukovske kulturne matrice angažovanjem kreativnih ljudi, vraćanje dostojanstva srpskom jeziku i ćirilici, kao i afirmisanje kulturne, istorijske i naučne veze srpskog naroda", objasnio je Baćović.

Milutin Mićović rekao je da je slojevita njegoševska tradicija veza koja drži srpski narod.

"U našem narodu postoji refleks NJegoševog duha. Nijedna ličnost u kulturi nema integrativnu ulogu kao NJegoš. On je prošao kroz svoje narodno biće i te formule su pune vatre i danas. Jednako vriju i ohrabruju svakog čoveka koji ima zrnce nebeskog uma. Na njima počiva kultura", naglasio je Mićović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije