Književnost

"Beogradski kontrapunkt" onlajn 18. juna

"Beogradski kontrapunkt" onlajn 18. juna
Foto: zaprokul.org.rs | "Beogradski kontrapunkt" onlajn 18. juna

Međunarodna konferencija "Beogradski kontrapunkt 2020", posvećena temi "Umjetnost i mit danas", biće emitovana 18. juna, na "Youtube" kanalu Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

"Beogradski kontrapunkt" održava se od 2017. godine, ali se, zbog uslova izazvanih epidemijom virusa korona, prvi put održava u onlajn formatu, a emitovaće se u 20 časova, saopšteno je iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

O temi konferencije razgovaraće književnici Dmitrij Danilov iz Rusije, Eduardo Moga iz Španije, Tea Obreht iz SAD, Aleksandar Prokopijev iz Sjeverne Makedonije, Vern Tisen iz Kanade i Hanes Hofbauer iz Austrije, uz režisera Emira Kusturicu i ministra kulture i informisanja Srbije Vladana Vukosavljevića, u ulozi uvodničara i moderatora.

"Beogradski kontrapunkt", u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Srbije kao pokretača i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka kao realizatora, jeste međunarodni skup čiji je cilj da okupi umjetnike i mislioce iz različitih dijelova svijeta koji svojim radom značajno doprinose razumijevanju savremenih svjetskih tokova, odnosno situacije u kojoj se čovjek nalazi u današnjem vremenu.

Kada je riječ o temi ovogodišnje konferencije "Umetnost i mit danas", učesnici će, između ostalog, razgovarati o tome da li je ovo vrijeme preispitivanja samih osnova kultura i civilizacija kojima pojedinac pripada, odnosno vraćanja njihovim izvorima koji se često povezuju sa mitom, dodaje se u saopštenju.

Biće riječi i o tome da li je danas mit samo "lažna priča" suprotstavljena naučnom i umjetničkom traganju za istinom ili on i dalje posjeduje saznajnu vrijednost i stvaralačku funkciju u zajednici, zatim kakav je odnos umjetnika i umjetnosti prema obnovljenom trendu traganja za porijeklom i kakva je uloga mita u politikama identiteta.

Posebna pažnja će biti posvećena odgovoru na pitanje na koji način umjetnost u našem vremenu ulazi u dijalog sa mitom i može li on biti nadahnuće za umjetnika, kao i postoje li mitovi našeg vremena, i kakav je odnos umjetnika i umjetnosti prema njima, navodi se u saopštenju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije