Književnost

"Besjedina" biblioteka "Atribut" pred čitaocima u Beogradu

"Besjedina" biblioteka "Atribut" pred čitaocima u Beogradu
Foto: N.N. | "Besjedina" biblioteka "Atribut" pred čitaocima u Beogradu

Tri nova izdanja edicije "Atribut", objavljena u izdanju banjalučke "Besjede", biće predstavljena u subotu, s početkom u 15 časova, na štandu Republike Srpske na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

U pitanju su djela "Crni dani" Radeta Drainca, "Bila jednom jedna ruža" Milorada J. Mitrovića i "Bezbožnikova misa" Onorea de Balzaka. Kao urednik djela potpisan je Milan Milošević, profesor srpskog jezika iz Prijedora i doktorand književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, a pored njega, na Sajmu knjiga o ovim djelima govoriće Rastko Lončar, Aleksandra Obradović, Irena Arsić i Nikola Cvetković.

O novim izdanjima i biblioteci "Atribut", pokrenutoj u izdavačkoj kući "Besjeda", pred promociju u Beogradu, Milan Milošević govorio je i za "Nezavisne".

"Tek nešto više od godinu dana ima kako je prva knjiga biblioteke 'Atribut' ugledala svjetlost dana. Bila je to komedija 'Vukovi i jagnje' Viljema Tekerija, koja je, odmah po izlasku, bila i predstavljena na Sajmu knjige u Beogradu. Čedo IP 'Besjede' i časopisa 'Srp' najavilo je nešto novo, a staro na književnoj sceni u RS. Biblioteka 'Atribut' osmišljena je kao edicija posvećena manje poznatim ostvarenjima literarnih magova iz različitih epoha kojima se želi uložiti prigovor na veto neumoljivog tržišta koje je nametnulo čitaocima na uvid samo najatraktivnija djela istih", kazao je Milošević, koji je inače i glavni i odgovorni urednik časopisa "Srp".

On navodi da se ne smije dozvoliti da tržište bude zakrčeno samo naslovima koji su, kako kaže, in u svijetu, a čiji je kvalitet i ispod laičke kritike.

"Od klasike, opet, zna se samo za nekoliko naslova, i to je slučaj samo kod zvučnijih imena. Preslikavanje trenda u svijetu je nešto vrijedno prezira. Ovo je vid našeg otpora - čista književnost! Naši i svjetski autori u ediciji skromnog izgleda! Za ovogodišnji Sajam u Beogradu spremili smo tri nova naslova: zapise iz prvog dana NOR-a Radeta Drainca 'Crni dani', odličan uvid u pjesništvo pomalo zaboravljenog pjesnika s početka prošlog vijeka Milorada J. Mitrovića 'Bila jednom ruža jedna' i četiri manje poznate priče velikana francuskog pisca epohe realizma Onorea de Balzaka objedinjene pod nazivom 'Bezbožnikova misa'", ističe Milošević.

On dodaje da zna kako ova izdanja ne mogu parirati velikim izdavačima, ali se nada da će dostojanstveno predstaviti rad zainteresovanoj publici.

"Mislim da smo osvježili ponudu za naše čitaoce i nadamo se zainteresovanosti za ovaj naš projekat, koji pod pokroviteljstvom gospodina Nenada Novakovića vode mladi ljudi, stručna lica iz branše, članovi redakcije časopisa 'Srp', da ne navodimo imena. Svjesni smo da ne možemo parirati velikodušnoj ponudi izdavača iz regiona s kojom ćemo se sukobiti na sajmu u Beogradu, ali potrudićemo se da dostojno predstavimo naš rad", zaključio je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije