Književnost

Biblioteci u Prnjavoru na poklon zbirke ukrajinskih narodnih pjesama

Biblioteci u Prnjavoru na poklon zbirke ukrajinskih narodnih pjesama
Foto: Srna | Biblioteci u Prnjavoru na poklon zbirke ukrajinskih narodnih pjesama

PRNJAVOR - Ukrajinsko kulturno-umjetničko društvo (UKUD) "Taras Ševčenko" iz Prnjavora poklonilo je danas Narodnoj biblioteci u Prnjavoru novo izdanje zbirke starih ukrajinskih narodnih pjesama.

Predsjednik UKUD-a "Taras Ševčenko" Ivan Nešić rekao je da knjiga sadrži 74 pjesme koje su tokom naseljavanja ovdašnjih prostora Ukrajinci kao dio nacionalne baštine donosili sa sobom i pjevali, a koje za njih imaju veliku vrijednost.

Nešić je rekao da su prve pjesme zabilježene šezdesetih godina, u jednom manjem izdanju, a da je ove godine objavljena nova knjiga sa ilustracijama ukrajinskih predjela i kuća u kojima se ranije živjelo.

On je istakao da bi i druge nacionalne manjine trebale da slijede njihov primjer.

Direktor Narodne biblioteke Dragana Marinković rekla je za Srnu da su knjige od sada dostupne svima koji vole ukrajinsku književnost i izrazila uvjerenje da će u skorije vrijeme biti stvorenu uslovi i za promociju ove zbrike pjesama.

"Kako je Prnjavor poznat po nacionalnim manjinama, imali smo u planu da u biblioteci organizujemo književne večeri svih nacionalnih manjina koje žive u našoj opštini, ali smo to morali odložiti dok se ne poboljša epidemiološka situacija", rekla je Marinkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije