Književnost

Biserki Rajčić uručeno priznanje: Banjaluka vraća dug Kolji Mićeviću

Biserki Rajčić uručeno priznanje: Banjaluka vraća dug Kolji Mićeviću
Foto: Borislav Brezo | Biserki Rajčić uručeno priznanje: Banjaluka vraća dug Kolji Mićeviću

BANJALUKA - Prva nagrada "Kolja Mićević", koju je za prevođenje poezije ustanovilo Udruženje književnika Republike Srpske, uručena je Biserki Rajčić u srijedu uveče u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor.

Riječ je o međunarodnoj nagradi koja se dodjeljuje za prevođenje poezije sa nekog stranog jezika na srpski jezik ili sa srpskog na druge jezike, o kojoj je odlučivao žiri u sastavu Ranko Risojević, Predrag Bjelošević i Zoran Kostić.

U godini osnivanja za nagradu su konkurisali prevodioci iz Republike Srpske, Srbije i Poljske, a Biserka Rajčić nagrađena je za ukupno prevodilačko djelo.

Kako ističe žiri, iza nje je 60 godina prevodilačkog rada i 120 prevedenih knjiga.

Publici u Banskom dvoru u ime žirija obratili su se Bjelošević i Risojević.

"Siguran sam da mnogi od prisutnih večeras nose u sebi najdublje uspomene na druženje sa Koljom Mićevićem i na stvaranje bolje i kulturnije sredine u kojoj živimo. Gdje god živio, boravio i radio, Kolja se rado vraćao u svoju Banjaluku, gdje je još u Gimnaziji ostvario prve prevode poezije Šarla Bodlera, da bi potom sa francuskog jezika preveo 41 knjigu poezije Vijona, Igoa, Malarmea, Valerija i drugih. Sa španskog prevodi Lorku, sa engleskog Poa, sa italijanskog Dantea, sa slovenačkog Prešerna na francuski i srpski jezik", kazao je Bjelošević, podsjetivši prisutne da je Mićević 1990. godine organizovao Dane Pola Valerija, kada je u Banjaluku došla kćerka slavnog pjesnika, te na mnogo toga još.

Mićević je, veli Bjelošević, u Banjaluku donosio vijesti sa svjetske književne pozornice, a Banjaluka mu se odužuje osnivajući nagradu sa njegovim imenom.

"Velika je čast biti u žiriju prve nagrade 'Kolja Mićević', naročito meni koji sam godine i godine proveo u društvu sa Koljom. Ta velika čast prenijela se i na dobitnika, zato što je u svakom pogledu zaslužila da ponese prvu nagradu sa Koljinim imenom", kazao je Risojević, koji je potom pročitao obrazloženje žirija.

Pošto je muzika imala veliku ulogu u životu i radu Kolje Mićevića, u tri navrata u toku večeri nastupila je violinistkinja Lidija Bojinović, dok je glumac Bojan Kolopić čitao poeziju Česlava Miloša, Vislave Šimborske, Tadeuša Ruževiča, Zbignjeva Herberta, Tomasa Venclova, Eve Lipske, Adama Zagajevskog i Ivana Blatnog, koju je Biserka Rajčić prevela sa poljskog i češkog jezika.

Nagrada "Kolja Mićević" sastoji se iz plakete, bareljefa sa likom Kolje Mićevića koji je radio sarajevski vajar Stijepo Gavrić i novčanog iznosa od 1.000 KM.

Dobitnica je kratko zahvalila na priznanju, uz nadu da u Banjaluci ne boravi posljednji put i da će joj ovdje biti objavljena neka od narednih knjiga, na kojima, kako je rekla, intenzivno radi. Prisutnima se sa nešto više riječi obratio Dejan Matić u ime izdavačke kuće "Treći trg". On je bio predlagač za nagradu Rajčićevoj.

"Kolju sam poznavao dvadesetak godina i o njemu se može reći toliko lepih stvari, jer je on neverovatan. Neverovatan je i njegov odlazak, koji je zapravo konačni dolazak u Banjaluku", rekao je, između ostalog, Matić.

Matić je potom pročitao sonet koji je Kolja Mićević posvetio Biserki Rajčić povodom pedeset godina njenog prevodilačkog rada 2012. godine. Na kraju večeri nekoliko rečenica kazala je i Dragica Mugoša, supruga pokojnog Kolje Mićevića.

"Ne samo kao supruga, nego kao svjedok jednog intelektualnog upregnuća, želim da zahvalim svima koji su inicirali, osmislili i uložili napor za realizaciju nagrade sa Koljinim imenom. Nagrada je ustanovljena kao međunarodna, da bi bila u duhu Koljinog stvaralaštva, a činjenica da je Biserka Rajčić prva dobitnica znači da su odmah na početku postignuti visoki standardi", istakla je Dragica Mugoša.

Program je vodila glumica Đurđa Vukašinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije