Književnost

Bjelošević dobio još jednu međunarodnu nagradu

Bjelošević dobio još jednu međunarodnu nagradu
Foto: Ustupljena fotografija | Bjelošević dobio još jednu međunarodnu nagradu

KRAJOVA - Predragu Bjeloševiću, pjesniku, pripovjedaču, dramskom piscu, prevodiocu i predsjedniku Udruženja književnika Republike Srpske, na 13. Svjetskom festivalu poezije "Mihaj Eminesku", koji je održan u Krajovi, u Rumuniji, dodijeljena je i uručena prestižna Nagrada za poeziju "Mihaj Eminesku", istoimene internacionalne akademije.

Bjelošević je nagradu dobio, kako je javljeno iz Udruženja književnika Republike Srpske, "za duboki lirski govor koji potresa temelje svijeta". 

Priznanje se sastoji iz medalje sa likom pjesnika Emineskua i isto podrazumijeva da laureat postaje ambasador kulture Akademije "Mihaj Eminesku" i njen redovan član.

"Na Festivalu su učestvovala 32 pisca iz Italije, Norveške, Rumunije, Grčke, Francuske, Čilea, Gvatemale, Dominikanske Republike, SAD, Srbije, Portugalije, Španije, Češke, Makedonije i drugih. Bjelošević je prvi laureat ove svjetski poznate prestižne književne nagrade za poeziju, u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini", dodaje se u saopštenju.

Kako je zaključeno, ovo Bjeloševiću nije prva značajna međunarodna književna nagrada, dobitnik je i sveslovenske književne nagrade za poeziju "Leteće pero" (2014. godine) Akademije slovenske književnosti i umjetnosti iz Varne (Bugarska), čiji je takođe redovan član.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije