Književnost

Bogat program drugog dana Festivala književnosti "Imperativ"

Bogat program drugog dana Festivala književnosti "Imperativ"
Foto: N.N. | Bogat program drugog dana Festivala književnosti "Imperativ"

BANJALUKA - Drugi dan trećeg Festivala književnosti "Imperativ", koji organizuje istoimeno udruženje za promociju i popularizaciju književnosti, u četvrtak uveče u prostorijama Kulturnog centra Banski dvor, obilježilo je nekoliko programa.

U programu "Poeziju će svi čitati" nastupili su pjesnik i prozaista iz Niša Zvonko Karanović i pjesnikinja iz Banjaluke Tatjana Bjelić, koja je ujedno bila i domaćin večeri. U ulozi domaćina na predstavljanju romana "Crna knjiga" Luke Tripkovića našao se pisac Stevo Grabovac, koji je, pored autora, pričao i sa izdavačem romana Ivanom Bevcem, direktorom izdavačke kuće "Booka" iz Beograda.

Na koncu, u programu "Note i slova" muziku je puštala i svoje priče čitala spisateljica iz Mostara Magdalena Blažević, autorka knjige "Svetkovina", koja je ovih dana objavljena u izdanju zagrebačke "Frakture", a u kojoj su sadržane neke od već nagrađivanih priča.

Uz promociju djela, književnici su se osvrnuli i na samo gostovanje na festivalu.

"Od kolega sam čuo apsolutno sve najbolje i veoma sam se radovao dolasku. Moj dolazak se poklopio sa nekim mojim unutrašnjim očekivanjima. Organizacija je odlična, ljudi su topli. Mislim da je 'Imperativ' veoma važan za regionalnu književnu scenu na neki način zbog toga što i Republika Srpska ima mnogo talentovanih autora i mi moramo da se upoznamo, da pomognemo jedni drugima u predstavljanju. Moramo, za razliku od političara, da krenemo sa tom integracijom na jednom bezinteresnom osnovu", izjavio je Karanović.

Kakav je pak interesni osnov o kojem je Karanović govorio, publika se između ostalog mogla uvjeriti na promociji "Crne knjige", koja daje intrigantnu viziju srpskog društva u bliskoj budućnosti.

"U ovoj državi na granici odumiranja, punopravnoj članici reformisane Evropske unije, kroz sudbine junaka i osvrt na njihovu porodičnu istoriju sada već nestalog građanskog sloja, plete se ciničan omaž Jugoslaviji i otkrivaju uzroci propasti kojoj danas svjedočimo", siže je obimom nemale knjige Luke Tripkovića, za koga književna kritika kaže da je dostojan nastavljač Pekićeve tradicije opominjuće distopijske proze. Pored osvrta na sopstveno pisanje i književnost generalno, Tripković se osvrnuo i na svoje gostovanje na festivalu.

"Meni je veoma drago šta sam ove godine na 'Imperativu', jer mi je mnogo važno da se regionalno povežemo i da se upoznamo, da čitamo jedni druge. To nije nešto što dolazi samo od sebe, mora festival da nas poveže, a to je neprocenjivo u svakom smislu", istakao je Tripković. Za Magdalenu, takođe, ovaj festival će ostati u posebnom sjećanju. Iako nova na književnoj sceni, ona je za kratko vrijeme ostvarila zavidan uspjeh.

"Diplomirala sam na Odsjeku za književnost i jezik. Bila sam i na postdiplomskim studijima, ali pišem tek dvije i po godine. Prije mi jednostavno okolnosti nisu dozvoljavale tako nešto. Međutim, nakon što sam prije dvije godine objavila priču o Ivani, maloljetnoj djevojci koja je stradala u ratu i čijem sam stradanju svjedočila noseći godinama tu priču u sebi, uslijedile su pozitivne reakcije koje su potvrđene i sa novim pričama. I, evo, dočekala sam objavu prve knjige priča, a takođe imam spreman i roman, čije će štampanje sačekati neko vrijeme", istakla je Blaževićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije