Književnost

"Brankovo kolo": Dobitnici "Stražilova" potvrdili se pred publikom

"Brankovo kolo": Dobitnici "Stražilova" potvrdili se pred publikom
Foto: N.N. | "Brankovo kolo": Dobitnici "Stražilova" potvrdili se pred publikom

SREMSKI KARLOVCI - Na jubilarnom 50. "Brankovom kolu" juče su predstavljene njihove dvije nove knjige ovjenčane nagradom "Stražilovo", koja je u subotu svečano uručena na Stražilovu kod spomenika Branku.

Kako saopštavaju iz "Brankovog kola", predstavljene su zbirke pjesama "Ma nije mi ništa" Jelene Vujanović i "Zbogom, simboli" Filipa Božića Dejanovića. Moderator programa bio je Milan Gromović.

Autori su govorili po šest svojih pjesama u tri navrata. Prije poezije, dodato je u saopštenju, nastupio je mladi saksofonista Vuk Petrović iz Muzičke škole "Isidor Bajić" u Novom Sadu, koja je nedavno dobila novu zgradu.

"Pred odnegovanom publikom 'Brankovog kola' raznih generacija, i uz prisustvo đaka Karlovačke gimnazije, čija 'Panorama poezije' (priredila dr Maja Stokin, profesorica srpskog jezika i književnosti iz naše najstarije gimnazije) ove godine ima važnu ulogu u imenovanju mladolikosti manifestacije, Milan Gromović je vodio lakokrili razgovor sa mladim pesnicima o načinu kako su objavili svoj prvenac u 'Brankovom kolu', o shvatanju poezije i samoga čina stvaranja te o planovima za nove pesme i rukopise", saopštava "Brankovo kolo".

Potpuno različitih poetika, dodato je u saopštenju, mlada pjesnikinja i još mlađi pjesnik osvojili su publiku svojim načinom kazivanja pjesama i vjerom u poeziju.

"Nadahnuti Sremskim Karlovcima, i Stražilovom dan ranije, lepotom 'Bašte Brankovog kola', izuzetno vedrim i prijatnim danom koji je jedan u nizu božanskih septembarskih, isijavali su potrebom da se druže sa čitaocima, ljudima koji žele duhovni kontakt u vremenu medijski razularenih priča o pandemiji. Tumačili su i društvene mreže kao, ipak, inferiorne (svedene na tzv. lajkovanje) u odnosu na sam čin štampanja knjige i njenog dodira sa rukama iz kojih autor, naspram žive publike, čita ili napamet govori svoje pesme", navodi se u saopštenju. O knjigama Vujatovićeve i Božića naširoko se govorilo ove godine na "Brankovom kolu".

"Vera u poeziju i pesnički govor čine glavni stub ove knjige. Jelena Vujanović smatra da će joj poezija pomoći i dati odgovore na mnoga pitanja, da će spasiti svet, da je poezija svemoguća i večita, da će joj biti utočište i spas, pogotovo kad život palacne, da ne kažemo opatrne po prstima i leđima, i potera u suprotnom pravcu od onoga kojim smo se uputili", rekao je Nenad Grujičić o knjizi "Ma nije mi ništa".

O knjizi "Zbogom, simboli" oglasio se pjesnik Rastko Lončar.

"Kako pesnik govori u uvodu, on bez simbola ne bi 'okusio prozirnost neba', iako su ga oni stavili u kavez. On je prošao onaj dijalektički put sticanja slobode kroz robovanje i zato svoj oproštaj postavlja na početak, u naslov", zaključuje Lončar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije