Književnost

"Brankovo kolo" podmladilo srpsku pjesničku scenu

"Brankovo kolo" podmladilo srpsku pjesničku scenu
Foto: Ilustracija | "Brankovo kolo" podmladilo srpsku pjesničku scenu

SREMSKI KARLOVCI - Prigodnim programom i uručenjem Velike povelje "Brankovog kola" Milanu Pletelu, juče je u najstarijoj srpskoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima svečano završeno 46. izdanje najveće pjesničke manifestacije u Srbiji i okruženju.

Ovogodišnje "Brankovo kolo" trajalo je ukupno 11 dana u Sremskim Karlovcima, Novom Sadu i Stražilovu, te je ljubiteljima pisane riječi ponudilo 30 raznovrsnih programa koji su izvedeni u 10 različitih ambijenata.

Zahvalivši na prestižnom priznanju koje je dobio za tridesetpetogodišnju "neprekinutu i uzvišenu saradnju", režiser Milan Pletel je istakao ljepotu saradnje sa "Brankovim kolom" kao jedinstveni poduhvat u njegovoj karijeri, koji je ostvario u ljubavi sa poezijom Branka Radičevića.

Govoreći o upravo protekloj kulturnoj manifestaciji, predsjednik "Brankovog kola" Nenad Grujičić rekao je da se mladost "Brankovog kola" rascvjetala u punom zamahu ovog septembra na privilegovanim mjestima srpske kulture.

"Nove snage 'Brankovog kola' pokazale su nužnost podmlađivanja srpske pesničke i kulturne scene, životnu potrebu da stara i vredna imena naše književnosti i umetnosti polako ustupaju svoja mesta u javnim nastupima svežim poetskim imenima i nepresušnim talentima koji pokazuju vitalnost i neuništivost pesničkog jezika kroz vreme", kazao je Grujičić, ističući da u "Brankovom kolu" već razmišljaju o 2021. godini kada će Novi Sad zajedno sa Sremskim Karlovcima biti evropska prijestonica kulture.

"Baš tada će, nekim višim promislom, biti održano jubilarno 50. 'Brankovo kolo', koje će ponuditi jedinstvene i raznovrsne sadržaje sa akcentom na srećnom kultu Branka Radičevića i akciji prevođenja ovog velikog pesnika srpskog romantizma na sve jezike u Evropi i šire", rekao je Grujičić, ističući da bez kontinuiteta nema ni identiteta.

U programu zatvaranja učestvovali su pjesnici Perica Markov, Dragica Stojanović, Nataša Bundalo-Mikić i dva ovogodišnja laureata nagrade "Stražilovo" Milan Ćosić i Nikola Rausavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije