Književnost

Budimiru Dubaku uručeno priznanje "Branko Radičević"

Budimiru Dubaku uručeno priznanje "Branko Radičević"
Foto: N.N. | Budimiru Dubaku uručeno priznanje "Branko Radičević"

SREMSKI KARLOVCI - U najstarijoj srpskoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima u ponedjeljak je u podne svečano zatvoreno 48. "Brankovo kolo", a prilikom svečanosti Nenad Grujičić, predsjednik "Brankovog kola", uručio je Međunarodnu nagradu "Branko Radičević" Budimiru Dubaku iz Crne Gore.

Uručujući nagradu laureatu, Grujičić je istakao značaj ove međunarodne nagrade s imenom Branka Radičevića, velikog pjesnika srpskog i evropskog romantizma, dok je Dubak održao slovo o povezanosti Branka Radičevića sa Crnom Gorom.

"Branko je imao poseban odnos prema Crnoj Gori, kao svom prazavičaju. U pjesmi 'Put' opisuje stvaranje svijeta, kad iz Božje vreće 'ispadoše brda svekolika, /Načini se jedina gomila /Načini se ona srpska dika /Dika srpska, Crna Gora mila'. Pa nastavlja svoju apoteozu: 'Crna Goro, ponosito stenje, /Krune srpske ti drago kamenje, /Uspomeno prebeloga danka, /Kog se seća Srbin kao sanka! / ... Jera ovde poslije Kosova /Sunce srpsko granulo iznova'. Kao što vidimo, Branko pravi kontrast između Kosova, gdje je srpska slava ugašena, i Crne Gore, u kojoj je granulo iznova na Kosovu srpsko sunce", istakao je Dubak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije