Književnost

Čarls Simić o novoj knjizi: Pišem poeziju jer noću ne mogu da zaspim

Čarls Simić o novoj knjizi: Pišem poeziju jer noću ne mogu da zaspim
Foto: N.N. | Čarls Simić o novoj knjizi: Pišem poeziju jer noću ne mogu da zaspim

BEOGRAD - Nova knjiga eseja Čarlsa Simića "Anđeli na žici za veš" skoro je objavljena u prevodu Vesne Roganović, a u izdanju "Arhipelaga" u ediciji "Znakovi", javljaju iz ove beogradske izdavačke kuće.

"Knjiga eseja velikog američkog pjesnika srpskog porijekla, dobitnika Pulicerove nagrade za književnost, predstavlja svjedočanstvo jednog uzbudljivog i ispunjenog života. U ovim esejima Čarls Simić govori o djetinjstvu i odrastanju, o Beogradu i Americi, o američkoj i srpskoj poeziji, o književnosti i stvarnosti, o sjećanjima i životnom iskustvu", saopštavaju iz "Arhipelaga".

Poslije eseja u kojima se bavi "zastrašujućim rajevima" svog djetinjstva, odrastanja i mladosti, kao i srpskom i američkom stranom svog života, dodaje se u saopštenju, Čarls Simić piše o Gombroviču i Mendelsonu, o Zebaldu i Redonu, o pjesničkom umijeću i o umijeću i strasti čitanja poezije, o Elizabet Bišop i Buliju Kolinsu, o Džejmsu Tejtu i Donaldu Džastisu, o Ričardu Vulberu i nobelovki Luizi Glik.

"Posebno su uzbudljivi Simićevi eseji o Zbignjevu Herbertu i Ingeborg Bahman. Simić u ovoj knjizi piše i o poeziji Novice Tadića i Radmile Lazić. Dok kod Radmile Lazić izdvaja lirsku inteligenciju, za Novicu Tadića kaže da je jedan od najoriginalnijih i najzanimljivijih pjesnika današnjice", navode iz beogradske izdavačke kuće.

Oni prenose i isječak iz jednog od Simićevih eseja.

"Moj pradeda, kovač Filip Simić, umro je u devedeset šestoj godini, 1938, iste godine kada sam se ja rodio, u sitne noćne sate, po povratku kući iz birtije, u svom krevetu, u društvu Cigana. Mislio je da će mu oni pomoći da lakše zaspi, ali je otišao zauvek, dok su mu muzikanti svirali njegove omiljene pesme. To objašnjava zašto je moj otac tako dobro pevao ciganske pesme i zašto ja pišem poeziju: zato što, kao i moj pradeda, ne mogu noću da zaspim", piše Čarls Simić.

Pišući o knjigama i uspomenama, o životu u Evropi ili u Americi, o poeziji i istoriji, o politici i stvarnosti, Simić je otrežnjujuće duhovit i ironičan.

"Svijet kojim se bavi promiče kroz njegove eseje u slikama i sjećanjima, a pisac se javlja kao strasni hroničar i stvarnog svijeta i svijeta poezije i književnosti koji se pokazuje kao istinitiji od stvarnog svijeta", navedeno je u saopštenju "Arhipelaga".

Sve na svijetu, zaključuje Simić u knjizi eseja, profano ili sveto, treba stalno da se preispituje u svjetlu ličnog iskustva.

Čarls Simić rođen je u Beogradu 1938. godine. Jedan je od najznačajnijih savremenih svjetskih pjesnika i esejista. Dobio je niz velikih književnih nagrada, među kojima su i Pulicerova nagrada, "Edgar Alan Po" i nagrada Američke akademije. Živi i piše u Stafordu, Nju Hempšir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije