Književnost

Časopis 'Cvitak' dobitnik nagrade Mali princ

Časopis 'Cvitak' dobitnik nagrade Mali princ
Foto: Ilustracija | Časopis 'Cvitak' dobitnik nagrade Mali princ

TUZLA,SARAJEVO - Književni časopis za mlade "Cvitak" ovogodišnji je dobitnik nagrade "Mali princ" za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovini.

Nagrada će biti uručena na završnoj večeri ovogodišnjeg festivala "Vezeni most", koji će biti održan od 18. do 20. oktobra, saopštio je Upravni odbor Društva prijatelja knjige "Mali princ" u Tuzli, koje je organizator festivala.

Na završnoj večeri bit će uručena i glavna festivalska nagrada "Mali princ" za najbolju dječiju knjigu u regionu. Za to prestižno priznanje nominirane su knjige: "Sedam bajki za Male i Velike" Mirzane Pašić-Kodrić, "Trava puna mrava" Mehmeda Đedovića (Bosna i Hercegovina), "Baš Pamuk i druge bajke" Aleksandra Obradovića, "Kako rastu veliki ljudi" Petra Pejakovića, Milivoja Obradovića i Slaviše Grubiše (Crna Gora), "Pošalji mi poruku" Sanje Pilić, "Gašpar i prijatelji" Đurđice Stuhlreiter (Hrvatska), "Avram, Bogdan vodu gaze" Vladislave Vojnović i "Zec iz šešira" Vesne Vidojević Gajović (Srbija).

Časopis "Cvitak" pokrenuli su 2000. godine književnici Krešimir Šego (glavni urednik) i Miro Petrović (izvršni urednik).

U proteklih 17 godina objavljeno je 170 brojeva u kojima je na posebno senzibilan način piscima za djecu otvoren prostor i ukazan veliki značaj i dužno poštovanje, a mladim čitateljima prezentirana savremena dječija literatura najviših estetskih dometa i omogućena svojevrsna edukacija u razvijanju vlastitog talenta.

Na vijest o ovogodišnjoj nagradi, glavna urednica Ana Šego izjavila je da „ovo nije prva nagrada koju je "Cvitak" dobio, ali jeste najdraža jer dolazi od vrsnih poznavatelja "dječije-književnih kretanja" u Bosni i Hercegovini i na najznačajnijem festivalu dječije književnosti u regiji.

Sve je spremno i za ovogodišnji, 14. međunarodni dječiji festival "Vezeni most", izjavio je predsjednik Organizacionog odbora, književnik Zejćir Hasić.

Svečano otvaranje predviđeno je u Domu mladih u Tuzli, u srijedu, 18. oktobra u 12 sati, kada će biti otvorena i izložba ilustracija ovogodišnje gošće ilustratorice Sanele Husić-Mustabašić, mlade umjetnice čiji su prvi koraci u svijetu umjetnosti vezani upravo za ovaj festival.

Ona će sutradan održati i umjetničke radionice s likovnim talentima škola Tuzlanskog kantona, a festivalski program će biti nastavljen brojnim drugim sadržajima, od kojih su svake godine najljepši susreti pisaca s mališanima u bibliotekama i školama, najavljeno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije