Književnost

Časopis "Nova stvarnost": Na putu razvoja umjetnosti u našem društvu

Časopis "Nova stvarnost": Na putu razvoja umjetnosti u našem društvu
Foto: N.N. | Časopis "Nova stvarnost": Na putu razvoja umjetnosti u našem društvu

BANJALUKA - Drugi broj "Nove stvarnosti", časopisa za književnost, umjetnost i kulturu Udruženja književnika Republike Srpske, upravo je objavljen na sajtu ovog udruženja. Na 144 stranice nastavljen je uređivački koncept iz prvog broja.

Taj koncept, po riječima Predraga Bjeloševića, glavnog i odgovornog urednika časopisa, podrazumijeva novostvorene umjetničke i teorijske radove, pored književnih i prevodilačkih, i za one iz sfere likovne, muzičke i pozorišne umjetnosti, kulturne baštine, putopisne literature; kako članova Udruženja književnika Republike Srpske, tako i stvaralaca iz okruženja i svijeta.

Drugi broj otvara besjeda Milovana Vitezovića "U slavu Iva Andrića", a u broju su zastupljeni esejistika, prevodi, poezija, proza. Tu su i intervju Duška Pevulje s Anđelkom Anušićem povodom Andrićeve nagrade, te putopis iz Grčke Ranka Risojevića, a potom i aforizmi, aktuelnosti, likovna, muzička i filmska umjetnost.

Što se tiče filmske umjetnosti, značajne priloge nakon pompe dignute u vezi s filmom "Dara iz Jasenovca" o ovom ostvarenju napisali su Luka Kecman i Vesna Kapor.

Nažalost, nakon uvedene rubrike "In memoriam", u prvom broju posvećene Kolji Mićeviću, ni drugi broj nije mogao da prođe bez iste, a kolege književnici ovaj put oprostili su se od Petra Đakovića, Milorada Telebaka i Dare Sekulić.

"Odlaskom  heroine  srpskog  naroda  Dare  Sekulić,  jedne  od  najznačajnijih  srpskih, bosanskohercegovačkih i jugoslovenskih pjesnikinja druge polovine 20. i početka 21. vijeka; kao da sa književne scene i iz života definitivno odlazi onaj tihi, trpeljivi svijet spreman na praštanje, ali ne i zaborav, onaj svijet koji je znao da traži utjehu u ispisivanju čiste poezije, i za sebe i za drugoga", zapisao je Predrag Bjelošević uz odlazak velike srpske poetese.

Ono što je važno naglasiti jeste da naslovnu i druge stranice ovog broja "Nove stvarnosti" krase djela akademika Milivoja Unkovića, čiji je rad takođe predstavljen na nekoliko stranica.

"Ne  samo  da  je  Unković  podjednako umetnički  uspešan  i  kao  slikar  i  kao vajar, nego se uočava da se slike i skulpture u  njegovom  delu  dopunjavaju  i  sintetički sarađuju u ispunjenju vrlo koherentne celine", dio je teksta Balše Rajčevića iz rubrike "Umjetnik u fokusu".

Pokrovitelj  online  izdanja  časopisa "Nova  stvarnost" je Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a ograničeni tiraž drugog broja, što je bio slučaj i s prvim, naći će se i u štampi. Za kraj valja reći i to da redakcija "Nove stvarnosti" nastavlja putem, kako je to prilikom osnivanja ovog glasila istaknuto, sinergije umjetničkih vizija čija se aktuelnost neće bazirati na dnevnopolitičkim zbivanjima, već na suštinskim pitanjima važnim za stvaranje kulturnijeg ambijenta za život umjetnika i razvoj umjetnosti u našem društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije