Književnost

Časopis za književnost i umjetnost "Srp" slavi mali jubilej

Časopis za književnost i umjetnost "Srp" slavi mali jubilej
Foto: N.N. | Časopis za književnost i umjetnost "Srp" slavi mali jubilej

PRIJEDOR - Jedanaesti broj "Srpa", časopisa za književnost i umjetnost, biće promovisan sutra s početkom u 19.30 u Gradskoj čitaonici u Prijedoru, a u organizaciji Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije", koja je i izdavač časopisa.

Uoči promocije više o novom broju za "Nezavisne" je govorio Milan Milošević, glavni i odgovorni urednik "Srpa".

"Izlazak ovog broja je pomoglo Ministarstvo prosvjete Republike Srpske i zbog toga imamo i mali razlog za slavlje. Prepoznavanje našeg kvaliteta i svrhovite nam inicijative ulijeva i dodatnu snagu u zamorene mišice. Unutar korica novog broja (koje je radovima ukrasila Višnja Stojanović) iznenadiće vas radovi domaćih (Goran Skrobonja, Vojislav Vijatov, Nenad Veličković), a i rariteti stranih književnih majstora (Čarls Bukovski, Ernest Hemingvej, Alan Silitou). Zastupljene su naše uobičajene rubrike, a preporučujemo vam od srca strip Milenka Bogdanovića 'Tama' (prvi dio) i satirično-parodične pjesnike iz pokreta 'Cela Lepa'", ističe Milošević.

On je govorio i o malom jubileju - pet godina izlaženja časopisa.

"Pet godina... četiri izdavača... dvije redakcije... mnoštvo priloga, mnoštvo kompromisa... Nije lako oduprijeti se svim problemima koji zadese redakciju jednog neprofitnog književnoumjetničkog časopisa. Rezime 'Srpovih' pet godina je prilično turbulentan, manje na papiru, a više uživo, mora se priznati.  Borba za opstanak u postkoronarnom svijetu potpomogla je, manjkom motivacije, krizu nadahnuća", naveo je Milošević.

Iscrpljeni infiltracijom zbunjujućih viškova informacija, dodao je on, kod mnogih umjetnika se moglo primijetiti kolabiranje inspirativnog nerva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije