Književnost

"Čitalići" okupili đake 20 škola

"Čitalići" okupili đake 20 škola
Foto: N.N. | "Čitalići" pozivaju na ljubav prema knjizi

BANJALUKA - Na manifestaciji "Čitalići", koja je održana u Dječijem pozorištu RS u Banjaluci, učestvovali su đaci 20 osnovnih škola iz cijele RS.

Cilj ove manifestacije, koju je realizovao Republički pedagoški zavod, jeste da učenike što više vrati čitanju.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, rekao je da podržavaju ovu manifestaciju već četiri godine.

"Prije četiri godine dvije škole su bile uključene u ovu manifestaciju, a ove godine je učestvovalo 20 škola. Planiramo da sljedeće godine učestvuje 40 škola, a u dogledno vrijeme svih 180", istakao je on.

Damjanović je dodao da im je cilj da se učenici tokom čitave školske godine bave jednom temom koja se odnosi na čuvanje tradicije, srpskog jezika i ćirilice, da se bave radom najboljih i najistaknutijih srpskh pisaca, te da što više posjećuju biblioteke.

"Knjiga je nešto najsvetije što je ljudski um izumio i ovo je prilika da to pokažemo i kažemo našoj djeci", istakao je Rade Ristović, generalni direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo, i dodao da oni podržavaju ovu i slične manifestacije.

Lana Avramović, učenica OŠ "Srbija" iz Pala, kaže da su došli na ovu manifestaciju da dokažu i drugima šta to znači 200 godina Vukovog rječnika.

"Radili smo čitalačke dnevnike uz pomoć Milijane Dabić, naše nastavnice srpskog jezika. Čitali smo knjige i sami birali i bilježili sve zanimljive i lijepe stvari koje su se nama sviđale", rekla je Lana.

Dodala je da je sa drugarima radila i rječnik starih riječi tako što su pitali starije koji su održali taj govor i stari rječnik i znali značenje tih riječi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije