Književnost

Ćorovićeva djela izlaze iz neopravdane skrajnutosti

Ćorovićeva djela izlaze iz neopravdane skrajnutosti
Foto: N.N. | Ćorovićeva djela izlaze iz neopravdane skrajnutosti

BANJALUKA - Izabrana djela Svetozara Ćorovića u tri toma i u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske (NUB RS) predstavljena su na 26. Međunarodnom sajmu knjige u dvorani "Borik", u srijedu uveče.

Ćorovićeva izabrana djela priredio je Duško Pevulja, profesor na Odsjeku za srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. U prvom i drugom tomu nalaze se djela "Stojan Mutikaša", "U ćelijama", "Majčina sultanija" i "Među svojima", dok treći tom objedinjuje više žanrovski različitih ostvarenja.

Pored Pevulje, na promociji su govorili Berislav Blagojević, urednik izdanja, te Ljilja Petrović Zečić, direktorica NUB RS, na čijem štandu na sajmu zainteresovani čitaoci mogu pronaći ovu knjigu u tri toma.

Kako je na promociji rečeno, prilikom pripreme za ovo djelo, koje je namjenski rađeno baš za 26. Međunarodni sajam knjige u Banjaluci, priređivač i urednik koristili su se izdanjem iz 1967. godine, čiji urednik je bio Meša Selimović.

"Za razliku od tog izdanja, ono što je odmah bilo naglašeno jeste da se ovo izdanje štampa na ćirilici, s obzirom na to da je izdanje iz 1967. godine bilo štampano latinicom. Imali smo manjih intervencija na rječniku turcizama i na samoj formi teksta. Pravili smo male odmake od osnove od koje smo pošli. Mi smo pokušavali da ostanemo vjerni, kako bismo dobili što je moguće bolji krajnji rezultat", rekao je Blagojević.

Sa druge strane, Pevulja kaže da je izgled izdanja istinski reprezentativan te da je dostojan onog statusa koji Ćorović ima u srpskoj književnosti.

"Ovo je izdavački poduhvat koji se na srpskom govornom području rijetko pojavljuje, tim prije što je riječ o reprezentativnom piscu srpske književnosti, piscu kojeg su s početka 20. vijeka Jovan Skerlić, Bogdan Popović, a onda u jednom lijepom tekstu i Branko Lazarević svrstali u sam vrh srpske pripovjedačke proze, zajedno sa Petrom Kočićem, Ivom Ćipikom i Borisavom Stankovićem", jasan je Pevulja. On je dodao da izdanja Ćorovićevih djela nisu srazmjerna njegovom značaju te da su posebno romani malo preštampavani.

"Bio sam nemalo iznenađen da jedan pisac takvog ranga, pisac koji je možda u srpskoj književnosti ostavio najupečatljivije likove, tako malo prisutan u našoj svijesti, u našem izdavaštvu i u našoj nauci o književnosti. To ovom izdanju još više daje na snazi. Ovim djelima se na jedan lijep i dostojan način vraća jedan pisac koji je nepravedno skrajnut i gotovo zaboravljen", istakao je Pevulja. Njegovo mišljenje je da su Ćorovićevi romani ostali u sjeni njegovog pripovjedačkog opusa te da je Ćorović, poput Petra Kočića, istinski živio srpsku nacionalnu ideju.

"Oni su bili čisti kao suza, možda i najčistiji u tom moralnom smislu, od čitavog tog naraštaja koji je bio izuzetan u srpskom narodu i srpskoj književnosti, možda dijele i prvo mjesto, po toj snazi rodoljubivog zanosa, po spremnosti na žrtvu", zaključio je Pevulja. Na 26. Međunarodnom sajmu knjige danas, u 12 časova, trebalo je da počne i program 6. Međunarodnih književnih susreta, u organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske, ali je odgođen za sutra. Dva programa u okviru ovih susreta biće održana u 11 i u 14 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije