Književnost

"Crvena kuća na ostrvu" Andree Li objavljena u izdanju "Imprimatura"

"Crvena kuća na ostrvu" Andree Li objavljena u izdanju "Imprimatura"
Foto: Ustupljena fotografija | "Crvena kuća na ostrvu" Andree Li objavljena u Banjaluci

BANJALUKA - Američka književnica Andrea Li autorka je romana "Crvena kuća na ostrvu", čiji je prevod krajem 2022. objavila Izdavačka kuća "Imprimatur" iz Banjaluke.

Kako je saopšteno iz ove kuće, roman donosi priču o jednom braku izraslom iz suprotnosti, o jednoj raskošnoj vili koja je mjesto i okupljanja i razdora, o jednom ostrvu koje uvezuje mnoštvo različitih sudbina. Andrea Li, saopšteno je dalje, pokazuje čitaocu šta se krije u pozadini idealizovanja tropskog raja.

"'Crvena kuća na ostrvu' donosi nam nesvakidašnju priču o junakinji Šej, afroameričkoj profesorki udatoj za italijanskog biznismena Senu, koji na ostrvu Naratrani, malom fiktivnom prostoru u blizini velikog ostrva Madagaskar, odlučuje da izgradi raskošnu vilu koju naziva Crvena kuća i za čiju gospodaricu imenuje upravo Šej", otkrivaju iz Izdavačke kuće 'Imprimatur'.

Iako je Crvena kuća iz godine u godinu samo vila za odmor, kažu iz "Imprimatura", Šej se upušta u odnose sa lokalnim ljudima i njihovom kulturom, a sa novim saznanjima o životu jednog izrabljenog naroda počinje svjesno da se pita kakva je njena uloga u široko rasprostranjenom siromaštvu i nesreći koju doživljavaju pravi stanovnici ostrva.

"Svako novo poglavlje otkriva nam sudbinu nekog novog junaka, dok istovremeno pratimo Šej, koja s porodicom dvadeset godina posjećuje Naratrani. Kako vrijeme prolazi njena djeca odrastaju, njen brak se urušava pod teretom suštinske nepodudarnosti, a njeni odnosi s lokalcima, posebno s glavnom kućepaziteljkom Velikom Bertin, produbljuju se i otkrivaju mrežu snažnih i neraskidivih veza", javljaju iz "Imprimatura".

Oslanjajući se na tradiciju građenja literarnih svjetova u romanima kao što su "Kuća duhova" Izabel Aljende i "Amerikana" Čimamande Ngozi Adiči, kako su javili dalje, Andrea Li uvodi nas u prostor gdje se prepliću kulture, rase i klase i preispituje postkolonijalne teme te idealizovanje tropskog raja.

"Ova istorija nesavršenog braka spaja dramatične epizode, ostrvsku tradiciju i bajku, a sve to prožeto autorkinim pronicljivim uvidima u ljudsku prirodu", zapisano je u magazinu "People". Predivan narativ koji je možda samo Li mogla da konstruiše, dodali su u "Washington postu".

"Ambiciozan pokušaj da se fikcija upotrijebi za istraživanje stvarnosti svijeta podijeljenog rasom i klasom", dio je teksta "The Washington Posta".

Ova knjiga dobila je pozitivne kritike širom Amerike. Stoga i "The New York Times" piše da Li prikazuje ženu koja se suočava sa protivrječnostima koje joj život istovremeno i olakšavaju i otežavaju i koja pokušava da otkrije gdje pripada i gdje je njeno mjesto u svijetu.

Andrea Li, američka književnica rođena u Filadelfiji, autorka je romana, memoara i kratkih priča, u kojima se bavi temama identiteta te postkolonijalnih klasnih i rasnih odnosa, a posebno se interesuje za mjesta ukrštanja različitih kultura. Pohađala je privatnu školu Boldvin, a diplomirala i magistrirala na Harvardu. Pisala je, između ostalog, za časopise "The New Yorker", "The New York Times" i "Vogue". Bila je nominovana za Nacionalnu književnu nagradu SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije