Književnost

Čubrilović: Udruženje književnika da ima adekvatan status u društvu

Čubrilović: Udruženje književnika da ima adekvatan status u društvu
Foto: N.N. | Čubrilović: Udruženje književnika da ima adekvatan status u društvu

BANJALUKA- Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović naglasio je značaj djelovanja Udruženja književnika Srpske, kojem je neophodno obezbijediti adekvatan status u društvu da bi na pravi način doprinijelo razvoju kulture.

Čubrilović je, nakon sastanka sa predstavnicima ovog udruženja, rekao da podrška kulturi jednog naroda treba da se ogleda u svim segmentima, a jedan od načina je podrška Udruženju književnika.

"Književnici su hroničari jednog vremena, i narod koji nema takvu vrstu podrške teško da može da govori da njeguje svoju tradiciju i istoriju. Nadam se da će vlast, koja god bude u Republici Srpskoj, imati razumijevanja za njihov rad i adekvatno ih podržati", rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

On je izrazio nadu da će Udruženje uspješno organizovati predstojeće međunarodne književne susrete, te da u budućem radu neće imati problema kao u prethodnom periodu.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević izrazio je zadovoljstvo zbog iskazane podrške radu Udruženja zahvaljujući kojoj će ono moći dati pun doprinos razvoju kulture i književne riječi u Srpskoj.

On je naveo da je najznačajnija podrška održavanju Međunarodnih književnih susreta u Banjaluci od 13. do 17. septembra, u vrijeme kada se održava Sajam knjige, što će doprinijeti promovisanju u svijetu ove manifestacije.

"Tom prilikom ćemo u našem gradu ugostiti oko 15 pisaca iz Amerike, Španije, Francuske, Obale Slonovače, Rusije, Bugarske, Slovenije i drugih zemalja regiona, te će naši pisci u kontaktu sa svjetski značajnim piscima promovisati naše izdavače", rekao je Bjelošević.

On je naveo da je sa Čubrilovićem razgovarao o mnogim pitanjima značajnim za Udruženje, koje će zahvaljujući iskazanoj podršci uvjeriti sve da u Republici Srpskoj postoje izuzetno značajni pisci.

Bjelošević je istakao i da je Udruženje književnika Srpske zahvaljujući banjalučkoj Gradskoj upravi konačno dobilo nove prostorije u centru Banjaluke, što će im olakšati rad i realizaciju brojnih projekata koje imaju u planu.

On je rekao da Udruženje književnika Srpske ima oko 178 članova, a nakon ovogodišnjeg prijema novih članova biće ih oko 200.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije