Književnost

"Cum grano salis" u Tuzlu donosi najbolje romane regije

"Cum grano salis" u Tuzlu donosi najbolje romane regije
Foto: N.N. | "Cum grano salis" u Tuzlu donosi najbolje romane regije

TUZLA - Međunarodni književni susreti "Cum grano salis" počinju u Tuzli sutra i traju do 4. septembra, a u okviru manifestacije planirane su promocije knjiga, predavanje i izložbem te dodjela nagrade "Meša Selimović za najbolji roman objavljen u 2021. godini na govornom prostoru BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

Književni susreti biće otvoreniu Kući i ateljeu Ismet Mujezinović, izložbom posvećenom književniku Ziji Dizdareviću, "Jedan dan u mojoj kasabi", a  na istom mjestu biće održane promocije dva nominovana romana, "Okretište", Damira Karakaša  i "Horror vacui", Staše Arasa.

Sutra 20 časova književnik i publicista Dragan Bursać će promovirati knjigu "Čekajući Dylan Doga u Srebrenici". Osim toga, planirana je i izložba posvećena Izetu Sarajliću, ali i promocije nominovanih romana.

"Selektori Hadžem Hajdarević za BiH,  Đurđica Štilić za Hrvatsku, selektorica za Srbiju Mirjana Đurđević i selektor Aleksandar Radoman za Crnu Goru su predložili ukupno 16 romana. Žiri kojeg čine Semezdin Mehmedinović, Jagna Pogačnik, Andrej Nikolaidis, Vlada Arsenić i Faruk Šehić, izabrali su pet romana koji su ušli u uži izbor za nagradu 'Meša Selimović'", pojasnila je Asja Redžić, pomoćnica gradonačelnika Tuzle za kulturu.

Za prestižnu nagradu je nominovano pet romana, odnosno, "Pogovor" Davida Albaharija, "Horror vacui" Staše Aras, "Sampas" Ilije Đurovića, "Okretište" Damira Karakaša i "Ja sam" Damira Uzunovića.

"Jako je zanimljivo da je žiri odabrao pet romana od kojih su četiri slična ali ni nalik. Od toga je je samo roman Davida Albaharija, osim što predstavlja ekspriment u proznoj formi i fikcijski roman, a ostali su autofikcijski i autobigrafski. To je nit koja povezuje Uzunovića, Karakaša, Aras i Đurovića", rekao je Emir Imamović Pirke, voditelj promocija.

Inače, ovi književni susreti su godinama izrasli u respektabilan i prepoznatljiv kulturni događaj koji postavio temelje nekim drugim događajima u regiji, ali koji ipak imaju ograničavajuće faktore - na prmijer, pisac iz BiH može dobiti nagradu u Hrvatskoj samo ako mu je knjiga izdata u toj državi. U Tuzli to nije slučaj i jedino se cijeni dobro i kvalitetno štivo.

"Poslije dvije decenije, ponosan sam na ove književne susrete i na nagradu 'Meša Selimović'. Drago mi je da je Tuzla vlasnik i osnivač najveće i najpoštovnije nagrade za roman na zapadnom Balkanu. To je pokazalo proteklo vrijeme. Književni susreti u nastali iz naše želje da ukažemo poštovanje knjizi, talentu, romanu, piscima. Da doprinesemo boljem imidžu Tuzle jer Tuzla je takav imidž zaslužila", kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije