Književnost

Danas počinje 47. Brankovo kolo

Danas počinje 47. Brankovo kolo
Foto: Ilustracija | Danas počinje 47. Brankovo kolo

Pjesnička manifestacija, 47. Brankovo kolo, počinje danas u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu, a biće u znaku 135. godišnjice prenosa zemnih ostataka Branka Radičevića iz Beča na Stražilovo.

Besjedom o Branku Radičeviću, manifestaciju, koja traje do 17. septembra, će otvoriti književnik Milisav Savić kojem će tom prilikom pripasti visoko priznanje Brankovog kola - "Statueta Branka Radičevića", rad Jovana Soldatovića.

U 30 raznovrsnih programa učestvovaće oko 100 pjesnika.

Organizatori najavljuju programe "Pjesnički miting", "Pjesnički maraton", "Pjesnička čitanja", "Pjesničko natpjevavanje", "Poezija pod čašom", "Govorim pjesnike", "Pjesnički turnir u šahu" i druge.

Međunarodna nagrada "Branko Radičević" biće uručena ruskoj pjesnikinji Olgi Martinovoj, kojoj je za tu priliku, kao pripadajući dio nagrade, "Bankovo kolo" štampalo knjigu pjesama i eseja "Poruka u boci" u prepjevu Verice Tričković.

"Velika povelja Brankovog kola" za životno djelo ove godine svečano će biti uručena Veri Kovač Vitkai i Vitomiru Vici Dardiću, nagrada "Stražilovo" Perici Markovu, Ivani Stojić, Ireni Plaović i Milošu Puđi, a biće predstavljeni i aktuelni dobitnici "Pečata varoši sremskokarlovače" Vladan Rakić i Milan Pađen.

Najavljen je i dvodnevni 26. Filozofski simpozijum sa temom "Pojam uzročnosti", a program "Srpska narodna pjesma u Vojvodini staroj" biće organizovan u okviru ciklusa "Nematerijalno kulturno nasljeđe".

U okviru programa "Hrišćanske teme" ove godine o "Smislu zemaljskog života" govoriće jeromonah Kleopa Stefanović.

Tom prilikom biće održan pomen preminulom Vladeti Jerotiću, velikom prijatelju i graditelju "Brankovog kola", koji je upravo trebalo da govori na pomenutu temu.

Na 47. Brankovom kolu nastupiće i veliki broj mladih umjetnika: operske pjevačice Hristina Spasić i Vera Zečević, pijanista Stefan Jančić, dramski umjetnici Sofija Mijatović, Milica Šećerov, Jovana Krstić i Marko Mitrović, ženska pevačka grupa ansambla "Kolo" i ženska pjevačka grupa "Vila", te daroviti učenici-glumci Karlovačke gimnazije.

Nastupiće i hor i ansambal gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada, s dirigentom Jovanom Travicom, i ženski hor Karlovačke gimnazije, s dirigentom Rastkom Pavlovom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije