Književnost

Danas se obilježava Dan slovenske pismenosti

Danas se obilježava Dan slovenske pismenosti
Foto: Ilustracija | Danas se obilježava Dan slovenske pismenosti

Dan slovenske pismenosti i kulture biće obilježen danas u Kombank dvorani u Beogradu nastupom amaterskog kulturno-umetničkog društva "Ivo Lola Ribar" i gostujućeg ansambla iz Bugarske "Bulgare", prvog privatnog ansambla autentične narodne muzike u Evropi.

Prije koncerta, prisutnima će se obratiti bugarski ambasador u Srbiji Radko Vladko i pomoćnica ministra kulture Srbije zadužena za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture Asja Drača Muntean.

U atrijumu Kombank dvorane biće otvorena izložba "Tragovi Ćirila i Metodija - fotografska biografija patrona Evrope", čiji je autor bivši ministar spoljnih poslova Slovačke Pavel Demeš. U pitanju je kolekcija fotografija posvećena misionarskim putovanjima svetitelja - u Moravsku i Arapsko i Hazarsko carstvo.

Izložba obuhvata 30 fotografija na kojima su prikazani spomenici kulture, likovna djela i drugi objekti materijalnog kulturnog nasljeđa koji su povezani sa životom i djelom solunske braće Ćirila i Metodija. Na izložbi će govoriti ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova i Asja Drača Muntean.

Na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja, Vlada Srbije usvojila je Prijedlog zakona prema kome će se 24. maj - Dan Ćirila i Metodija obilježavati kao državni praznik. Dan slovenske pismenosti tradicionalno se proslavlja 24. maja kao sjećanje na dan kada su 863. godine, poslije svečanosti u čast obnove Carigrada, svetitelji Ćirilo i Metodije krenuli na misionarski put među Slovene u Moravsku. Ministarstvo kulture i informisanja je prije dvije godine uputilo Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja inicijativu za izmjenu i dopunu člana 5. Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji kojom bi se u red praznika koji se radno obilježavaju uveo Dan Ćirila i Metodija kao Dan slovenske pismenosti i kulture.

Time bi Srbija istakla pored svetosavske tradicije, koju oličava Savindan, i pripadnost širem kulturnom krugu slovenskih naroda, koji, u većini, takođe svetkuju ovaj praznik, što je bio slučaj i u periodu Kraljevine Jugoslavije. Podršku za tu inicijativu Ministarstvo je dobilo od Matice srpske, Srpske pravoslavne crkve i Filološkog fakulteta u Beogradu, a bila je javno podržana i od strane predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, podsjeća se u saopštenju Ministarstva kulture. Dan slovenske pismenosti biće obilježen i nizom drugih programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije