Književnost

Pratite nas na Google news

Danilo Kiš Počasni građanin Subotice

Danilo Kiš Počasni građanin Subotice
Foto: Arhivska fotografija | Danilo Kiš Počasni građanin Subotice
Tanjug

SUBOTICA - Danilu Kišu ipak će posthumno biti dodijeljno zvanje Počasni građanin Subotice, budući da je Skupština tog grada odbila predlog opozicije da se povuče Odluka o dodjeli tog priznanja velikom književniku.

Protiv prijedloga odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu, koji je inicirao poništenje odluke o dodeli zvanja, glasalo je 40 odbornika, dok je šest bilo za, prenosi lokalni sajt Subotica.

Na prethodnoj sjednici jednoglasno je, i bez diskusije, usvojena Odluka o dodjeli zvanja "Počasni građanin" Danilu Kišu, ali je opozicija potom predložila da se ona povuče, nakon što se bivša Kišova supruga i testamentarna zastupnica Mirjana Miočinović usprotivila toj odluci.

Predsjednik odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu Jene Maglai rekao je da je da su oni prvobitno glasali za odluku jer su mislili da je Gradska uprava tražila saglasnost Miočinović da se zvanje "Počasni građanin" dodeli Kišu.

S druge strane, odbornici iz redova vladajuće većine zahtijevali su od predlagača da im pokaže dokaz da je Miočinović zakonska testamentarna nasljednica Kiša i ukazali na činjenicu da je veliki pisac bio razveden i da je posljednjih osam godina života proveo u Parizu sa drugom suprugom.

Oni su, takođe, podsjetili na ranije pokušaje da se grad oduži piscu koji su se, kako navode, završili fijaskom.

Član Gradskog veća za sport i omladinu Nemanja Simović rekao je da mu je žao što je jedna "dobra, zdrava i potrebna inicijativa ispolitizovana".

"Ne želimo da izdamo knjigu sa djelima Danila Kiša pa nam je potrebna saglasnost, već želimo da se dodjelom zvanja Počasni građanin odužimo velikom književniku koji je rođen u našem gradu", rekao je Simović.

Savez vojvođanskih Mađara, takođe, smatra da Kiš zaslužuje ovo priznanje, a da je opozicija zamijenila teze.

Nije, kako navode, važno ko je je predlagač, već da li taj neko priznanje zaslužuje.

Opozicija je ocijenila i da će se povlačenjem odluke spriječiti "blamaža" na svečnoj sjednici Skupštine grada, 1. septembra, kada se dodjeljuje zvanje "Počasni gradanin", ali je odbornik Mirko Bajić predložio da zvanje primi Fondacija "Danilo Kiš", dodaje sajt Subotica.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije