Književnost

Davidu Albahariju nagrada "Aleksandar Tišma"

Davidu Albahariju nagrada "Aleksandar Tišma"
Foto: N.N. | Davidu Albahariju nagrada "Aleksandar Tišma"

NOVI SAD - David Albahari ovogodišnji je dobitnik međunarodne nagrade za književnost "Aleksandar Tišma" za roman "Danas je sreda", objavljen na njemačkom jeziku.

Odluku o dobitniku nagrade, većinom glasova, donio je međunarodni žiri u sastavu Peter Handke, Ilma Rakuza, Laslo Marton, Vladislava Gordić Petković i Matijas Enar.

U saopštenju žirija, koje potpisuje Vladislava Gordić Petković, navodi se da je Albahari autor impresivnog pripovjedačkog opusa koji nastaje punih pola vijeka.

"Koliko god posvećen intimističkim analizama nestabilnog postmodernog identiteta, Albahari obrađuje i mučne teme rata i zločina, nastojeći da predoči stradanja i patnje u vrtlogu istorije svih onih običnih, malih junakinja i junaka koje odlikuju stoicizam i skrušenost", stoji u saopštenju.

U nagrađenom romanu "Danas je sreda" Albahari govori o danas aktuelnim temama bolesti, starenja, pamćenja i zaborava. Motiv brige o bolesniku koristi se da bi se razvio narativ na temu odnosa pojedinca prema istoriji, oproštaja i pokajanja kao uslova da se duša i um spasu od ništavila.

Podsećamo, u najužem izboru za međunarodnu nagradu "Aleksandar Tišma" bilo je pet poznatih evropskih pisaca: David Albahari, Sesil Vajsbrot, Slobodan Šnajder, Serhij Žadan i Miljenko Jergović.

Međunarodnu nagradu "Aleksandar Tišma" za književno-umjetničko djelo, koje je pored maternjeg jezika pisca, objavljeno na engleskom, francuskom ili njemačkom jeziku, dodjeljuje svake druge godine Fondacija "Aleksandar Tišma", a nagrada se sastoji od novčanog iznosa (10.000 evra) i diplome koju potpisuje predsjednik Upravnog odbora Fondacije i predsjednik žirija.

Nagradu ovogodišnjem dobitniku Davidu Albahariju će uručiti predsjednica žirija Ilma Rakuza, 24. juna, na svečanosti u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije