Književnost

Dejan Aleksić otvorio Međunarodni sajam knjige u Banjaluci

Dejan Aleksić otvorio Međunarodni sajam knjige u Banjaluci
Foto: Velibor Tripić | Dejan Aleksić otvorio Međunarodni sajam knjige u Banjaluci: Neka bude svetlo, neka bude knjiga

BANJALUKA - Besjedom "Čitalac naš nasušni", ugledni srpski pjesnik i pisac Dejan Aleksić otvorio je u Sportskoj dvorani "Borik" 27. Međunarodni sajam knjige u organizaciji "Glasa Srpske".

Na početku svoje besjede Aleksić je istakao da živimo u doba visokih tehnologija koje nam daruju mnoštvo oblika komocije.

"Među njima je i komocija čitanja. Pakujući se za letovanja i druge vrste odmora, više ne moramo opterećivati prtljag izabranom literaturom za dane čitalačke relaksacije. Dovoljan je, danas tako dostupan, neki od elektronskih čitača knjiga, tek nešto veći od mobilnog telefona, i omanju biblioteku možete smestiti u džep", kaže Dejan Aleksić. On slikovito navodi da smo presuli more u čašu.

"To je, van svake sumnje, veličanstveno, ali nisam siguran koliko bi radosti takav napredak doneo nekom kapetanu prekomorske plovidbe. U intervjuima ili neformalnim razgovorima često sam suočen s pitanjem hoće li knjiga opstati. Verujem da hoće, jer ako nestanu knjige  uzalud smo otkrili i vatru i točak i jedro i internet", naveo je Aleksić.

On je dodao da biti ravnodušan prema izvjesnosti da knjiga u svom izvornom obliku gubi značaj u našoj svakodnevici znači doslovno smješkati se dok siječemo granu na kojoj sjedimo.

"Ovakve svetkovine knjige, poput sajmova, gde se u zajedničkoj misiji okupe autori, izdavači i čitaoci, izvrsna su prilika da se o tome iznova govori", rekao je Aleksić navodeći da prisutne na sajmu okuplja fenomen knjige.

On je dodao da na sceni jedne čitalačke zajednice, voljni da branimo status autora i smisao postojanja knjige, često zaboravljamo brigu o čitaocu.

"Čitalac naš nasušni. Ne koristim tek onako taj pridev nasušni, koji je uvek pomalo sakralno intoniran, budući da ga ponajčešće čujemo u najpoznatijoj molitvi. Kao autor, imam posvećenički odnos prema hipotetičkoj čitalačkoj perspektivi, jer znam da ono što stvaram svoju krajnju svrhu ne doseže bez kreativnog napora namenjenog nikom drugom do čitaocu. Zašto pomišljam da je briga spram čitaoca pomalo zanemarena? Upravo stoga što ga sve češće, u duhu konzumerističkih politika, doživljavamo kao tržišnu ciljnu grupu", kazao je Aleksić. On je besjedu zaključio riječima da je dobar čitalac najbolji svjedok naše stvarnosti.

"Sačuvajmo knjigu za čitaoca. Sačuvajmo i ovakve praznike knjige, male svetionike na rubovima smisla za koji nam se ponekad čini da je predaleko. Dakle: neka bude svetlo, neka bude knjiga", istakao je Aleksić, koji je nakon otvaranja na sajmu knjige promovisao svoj roman "Petlja" ovjenčan nagradom "Vladan Desnica".

Prisutnima su se obratili i Tanja Đaković, zamjenica ministra prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, i Tanja Vukmanović, savjetnica za medije u Kabinetu gradonačelnika Banjaluke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije