Književnost

Dejan Tiago Stanković jedan od dobitnika EU priznanja za književnost

Dejan Tiago Stanković jedan od dobitnika EU priznanja za književnost
Foto: N.N. | Dejan Tiago Stanković jedan od dobitnika EU priznanja za književnost

BEOGRAD - Dejan Tiago Stanković, srpski pisac sa portugalskom adresom, jedan je od ovogodišnjih dobitnika Nagrade Evropske unije za književnost (EUPL), a nagrađen je njegov roman "Zamalek", objavljen prošle godine u izdanju "Lagune".

Nagrada odaje priznanje piscima beletristike iz Evropske unije i šire, uključujući 41 članicu programa "Kreativna Evropa", a nju je ove godine dobilo 13 autora iz 13 zemalja. U žiriju koji je odlučivao o tome koje će se knjige iz Srbije naći ove godine u konkurenciji bili su Bora Babić, Ivan Bevc, Ana Pejović i Nenad Šaponja. U užem izboru za ovo priznanje, pored Dejana Tiaga Stankovića, iz Srbije su bili i Filip Grujić ("Podstanar"), Zvonka Gazivoda ("Hostel Kalifornija") i Savo Stijepović ("Prekrasne ruševine").

"Ističući kreativnost i neizmerno i raznoliko bogatstvo savremene evropske književnosti na polju beletristike, EUPL ima za cilj da promoviše cirkulaciju literature u Evropi i podstakne veće interesovanje za nenacionalna književna djela. Izdanje 2021. nagrađuje 13 laureata iz zemalja učesnica u ovom ciklusu. Laureate za 2021. godinu za svaku zemlju izabrao je nacionalni žiri stručnjaka u oblastima književnosti, izdavaštva i knjižarstva", saopštili su organizatori nagrade Evropsko vijeće pisaca, Federacija evropskih izdavača i Evropska i međunarodna federacija prodavaca knjiga, uz podršku Evropske komisije.

Marija Gabriel, evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu, te Graca Fonseca, ministarka kulture Portugala, čestitale su pobjednicima. Gabrielova kaže da Nagrada EU za književnost slavi i promoviše nevjerovatnu kreativnost i raznolikost koje se mogu naći na evropskoj savremenoj književnoj sceni, a koje su danas izraženije više nego ikada ranije.

"Živeći u sjenci kovida-19 više od godinu dana knjige su postale neophodne", kaže Gabrielova.

Povodom nagrade oglasio se i Dejan Tiago Stanković.

"Da se pohvalim: Dobio sam Evropsku nagradu za književnost za 'Zamalek'. Nije da se nisam nadao. Ima jedna mala koja kad god dobije 'Zlatnu arenu u Puli' zlonamerni kažu: 'Legla joj uloga', a je je branim i kažem: 'Ona je glumica i po'. Čim sam saznao da sam dobio nagradu, ali ne smem da pričam nikome dok oni ne objave, a ja ipak javim toj maloj, računam - obradovaće se. A ona mi kaže: 'Je l' ti to Saška sredila?'. Inače gospođa koja je čestitala je portugalska ministarka kulture, ona meni dođe kao vama Maja Gojković. Inače, nagrada uključuje i pet soma, taman da pokrijem kreditnu karticu koju mi je korona napunila. Može li bolje?", zapisao je Stanković na društvenoj mreži Facebook.

U ime srpskog žirija za ovu nagradu oglasio se Nenad Šaponja.

"Žiri je bio impresioniran veštom jezičkom imaginacijom autora. Radnja romana je smeštena u Kairo, likovi različitih nacionalnosti nose sa sobom sudbine koje su obojile 20. vek, što sve na duboko literarni način zanima čitaoce u Srbiji. Ovaj roman na fonu je sa 'Aleksandrijskim kvartetom' Lorensa Darela, čuvenom knjigom, i donosi izuzetno snažnu književnu priču", obrazložio je Šaponja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije