Književnost

Dejanu Aleksiću nagrada "Vasko Popa"

Dejanu Aleksiću nagrada "Vasko Popa"
Foto: N.N. | Dejanu Aleksiću nagrada "Vasko Popa"

Nagrada "Vasko Popa" pripala je Dejanu Aleksiću za knjigu pjesama "Radno vreme raja" u izdanju Kulturnog centra Novog Sada, saopštio je danas žiri koji su činili Radomir Andrić, Duško Novaković, Vladimir Gvozden, Slavomir Gvozdenović i Jovan Zivlak (predsednik).

Žiri je ocijenio da je Aleksić napisao složenu pjesničku knjigu, pokušavajući da u svom pjevanju ujedini jezik kulturnih amblema, koji ima simbolističko - metaforičku vrijednost i jezik pukih referencijalnih slika iz empirijskg iskustva života. 

"Otuda su njegove pesme jedna vrsta interpretacije božanske povesti i njene ljudske patnje i prizora svakodnevice sa skoro trivijlnim situacijama u kojima se mit rajske utopije premešta sa nebeskih visina u zemaljski raj", primetio je žiri.

U obrazloženju je konstatovano i da Aleksić uspijeva da u svojoj poeziji na smiren način očuva mogućnost čuda i čuđenja, ali u ključu otklona od neposredne, naivne fascinacije. 

"On će, tako, evocirati na trenutke poeziju Vaska Pope, pevati o sirćetu ili o nekakvom prolaznom susretu, o plaži, o oveštaloj frazi ili o istrošenom žanru putopisa kako bi nam otkrio jezičku i smisaonu iskru u naizgled depatetizovanoj, banalnoj i oskudnoj stvarnosti. S druge strane, on ostvaruje složenu mrežu vezanu za literarno iskustvo simbolizma i borheovskih lavirinta", zapazio je žiri.

Zbirku "Radno vreme raja" karakteriše, prema riječima članova žirija, trijadna struktura koja potvrđuje Aleksićevu pjesničku vještinu kroz raznolikost u izrazu: od pjesama kratkog stiha sa jasnom poentom i duhovno-ironičnim osenčenjima, preko duže narativne poeme "Verujem" što afirmiše moć onog sada, sve do pjesama dužeg stiha. 

"Iako je knjiga složena kako u formalnom tako i u tematskom smislu, reklo bi se da se, kad je o potonjem reč, izdvaja stara pesnička tema - usamljenost. Ona ovde zadobija egzistencijalne i kognitivne dimenzije koja natkriljuje smiren izraz i sklad između reči i smisla. Pesnički subjekt veruje da svaki oblutak ''krije u sebi po jednu reč'', tako je raj ovozemaljsko spasenje u traganju za zaboravljenim, slućenim, ali najčešće neizrečenim rečima", navedeno je u obrazloženju.

Aleksić spada, naglasio je žiri, među malobrojne pejjsnike koji su uspjeli da se vinu do životne imanencije koja deluje onostrano i daleko iako je ona najviše naša, ovdašnja, bliska i sasvim ljudska. 

Žiri je razmatrao 80 naslova objavljenih tokom 2018, koji su poslati na konkurs ili su predloženi od strane članova žirija i konstatovao da je produkcija raznovrsna i da u velikoj meri izražava snažne doprinose zastupanju modernog duha u poeziji. 

Iako bez posebne pažnje savremene kulture i društva, poezija opstaje kao snažan izraz i doprinos bitnim razgovorima sa društvom, kulturom, istorijom i čovjekom uopšte, konstatovao je žiri. 

U užem izboru su bile i knjige "Razmnožavanje domaćih životinja" Tanje Stupar Trifunović, "Dnevnik dnevnog disanja" Branislava Veljkovića, "Pozajmljena svetlost" Marije Šimoković, "Zašto se nisam rukovao sa majmunom od bronze" Veselin Mišnić i "Nepoznavanje prirode" Radivoja Šajtinca.

Nagradu "Vasko Popa", od 1995. u Vršcu dodeljuje Agencija Ðorđević, darodavci novčanog iznosa su Grad Vršac i "Senzal kapital" vlasnika Radeta Rakočevića, a sastoji se od povelje s Popinim likom, rad akademskog slikara Milana Blanuše, i novčanog iznosa. 

Cilj nagrade je da afirmiše savremenu srpsku poeziju, uvažavajući doprinose Vaska Pope i njegovo neprocjenjivo služenje modernoj pjesničkoj riječi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije