Književnost

Dejanu Aleksiću uručena nagrada Miloš Crnjanski

Dejanu Aleksiću uručena nagrada Miloš Crnjanski
Foto: wikipedia.org | Dejanu Aleksiću uručena nagrada Miloš Crnjanski
Tanjug

Bijenalna književna Nagrada "Miloš Crnjanski" za 2020/21. godinu uručena je danas piscu Dejanu Aleksiću za roman "Petlja" na svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije (NBS).

Primajući nagradu Aleksić se zahvalio podsjetivši da se njegov roman "Petlja" (2021) pojavio, u izdanju Lagune, "ravno sto godina posle prvenca Crnjanskog 'Dnevnik o Čarnojeviću'".

"Tako se namestilo, a sa dugovima nikad niste načisto, Hipoteka je ogromna, a ako sam ovim nešto otplatio - otplatio sam", istakao je pisac u svojoj besjedi naslovljenoj "Šta dugujem Crnjanskom?".

Aleksić je pomenuo da je u svom ranom formativnom razdoblju "Roman o Čarnojeviću" "imao pri sebi češće nego ličnu kartu", i da je za njega bio "uverljivije sredstvo za identifikaciju od bilo kog administrativnog dokumenta".

"U mom ranom čitalačkom iskustvu dva glasa su bila posebno vibrantna. Glas Crnjanskog i (Branka) Miljkovića. S tom razlikom što je Crnjanski zvučao tako da ne zaglupljuje prve pokušaje mog stvaralačkog obraćanja, bivajući fina lirska podrška, dok sam kod eruptivnog Miljkovića rano osetio snažno gravitaciono polje", rekao je dobitnik.

Aleksiću je nagradu dodijelio žiri koji su činili predsjednik "Zadužbine Miloša Crnjanskog" Milo Lompar, profesorka Učiteljskog fakulteta u Beogradu Slađana Jaćimović i profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Bojana Stojanović Pantović.

"Kada se pisac osvedočen u poeziji, i to pre svega u oblasti književnosti za decu, pojavi kao romanopisac, čitaočeva radoznalost biva dodatno probuđena upitanošću, na koji način se lirski senzibilitet preobrazio u epskom narativu", kaže se u odluci žirija, koju je pročitala Jaćimović.

Kako je istaknuto, Aleksićevu "Petlju" odlikuje "neupitna veština pripovedanja, dobra kompozicija narativnih segmenata i stilska umešnost u kojoj se lirska jezička profinjenost kao u petlji ukršta sa gorkom i napetom pričom o sudbini glavne junakinje".

U Aleksićevom romanu glavna junakinja Dina bježeći od sopstvene sudbine, nakrive naravi i otpora prema konvencijama, poslije jednog sukoba sa graničnom policijom završava u grčkom zatvoru i prisjeća se prelomnih trenutaka u životu poput odnosa prema roditeljima ili sukoba sa Svetislavom, moćnim likom iz podzemlja, kome će se surovo osvetiti.

Direktorka izdavačke kuće Klet Gordana Orlić Olujić je uručujući kao donator pobjedničku plaketu Aleksiću izrazila zahvalnost Zadužbini "Miloš Crnjanski" što im je pružena mogućnost da učestvuju u ovako "prelepom i važnom projektu", dodavši da su kao obrazovni izdavač uvrstiti Aleksića u čitanke "i biće inspiracija novim genercijama kao što je Crnjanski već decenijama".

Lompar je istakao da je ovo prvi put da se Nagrada "Miloš Crnjanski" uručuje u NBS, u kojoj se nalazi i "Legat Miloša Crnjanskog", a na osnovu sporazuma NBS i Zadužbine "Miloš Crnjanski".

Upravnik NBS Vladimir Pištalo je istakao da će uručenje Nagrade "Miloš Crnjanski" u ovoj ustanovi biti tradicija i podsjetio je da se u "Legatu Miloša Crnjanskog" nalaze predmeti kao što je književnikova pisaća mašina i kamera kojom je snimao plaže Jadrana.

"Voleo bih da narpavimo izložbu ''Plaže Jadrana'' viđene okom Crnjanskog", rekao je Pištalo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije