Književnost

Dejanu Iliću nagrada "Meša Selimović" za knjigu godine

Dejanu Iliću nagrada "Meša Selimović" za knjigu godine
Foto: N.N. | Dejanu Iliću nagrada "Meša Selimović" za knjigu godine

BEOGRAD - Nagrada "Meša Selimović" za knjigu godine za 2017. godinu, koju dodjeljuje beogradska Kompanija "Novosti", pripala je Dejanu Iliću za pjesničku knjigu "Dolina Plistos" u izdanju Narodne biblioteke "Stefan Prvovjenčani" iz Kraljeva, saopštili su organizatori na konferenciji za novinare u Beogradu.

U ovogodišnjem Velikom žiriju "Večernjih novosti" za knjigu godine učestovalo je 59 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara.

Kritičari su predložili 112 knjiga, a Ilićeva "Dolina Plistos" je dobila 19 glasova.

Ovo je 12. pjesnička knjiga koja je dobila nagradu "Meša Selimović", a prestižno priznanje za knjigu godine do sada su dobila 34 pisca, pri čemu je četiri puta nagrada dijeljena na ravne časti.

Dejan Ilić je rođen u Travniku 1961. godine, od 1969. živi u Beogradu, gdje je završio studije italijanskog jezika i književnosti.

Objavio je pjesničke knjige "Figure", "U boji bez tona", "Lisabon", "Dunavski put", "Kvart", "Iz vikenda" i "Katastar".

Dobio je nagrade "Đura Jakšić" i "Branko Miljković".

Autor je niza prevoda savremenih italijanskih pjesnika, kao i Antologije novije italijanske poezije "Tijelo i pogledi". Prevodio je i francuske pisce Žana Bodrijara i Filipa Žakotea. Za prevodilaštvo dobio je nagradu "Miloš N. Đurić".

Dugo je bio slobodni umjetnik, a od skoro je zaposlen na FilozoFskom fakultetu u Beogradu.

Nagradu "Meša Selimović", koju su osnovali Dragan Bogutović i Ognjen Lakićević, čine skulptura sa likom velikog pisca, Povelja i novčani iznos. /kraj/vš/kup

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije