Književnost

Dejanu Stojiljkoviću uručena Andrićeva nagrada

Dejanu Stojiljkoviću uručena Andrićeva nagrada
Foto: N.N. | Dejanu Stojiljkoviću uručena Andrićeva nagrada

Srpski pisac i scenarista Dejan Stojiljković laureat je Andrićeve nagrade za 2020. godinu za zbirku pripovijedaka "Neonski bluz", koja mu je danas svečano uručena u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu.

"Spajajući iskonsku žudnju za pripovedanjem sa novim osećanjem istorije i modernim kulturnim senzibilitetom, Dejan Stojiljković je u zbirci 'Neonski bluz' ostvario niz upečatljivih pripovednih situacija kroz koje se njegovi junaci neprestano kreću između arhetipskog i predačkog nasleđa sa jedne strane, i naloga savremenog trenutka sa druge strane", istaknuto je u obrazloženju žirija, u čijem su sastavu profesor doktor Aleksandar Jovanović, doktor Marko Nedić i profesor doktor Petar Pijanović.

Stojiljkoviću je nagradu uručio predsjednik upravnog odbora Zadužbine Ive Andrića Miro Vuksanović, a Stojiljković je istakao da mu je izuzetna čast što je laureat priznanja koje nosi ime njegovog omiljenog domaćeg pisca, velikog uzora i učitelja.

Ovom prilikom pročitan je i odlomak iz pripovijetke "Duboko i hladno", koja pripada nagrađenoj zbirki.

U najužem izboru za ovo priznanje našle su se knjige "Bezglavo" Dejana Simonovića i "Skarabej od žada" Emsure Hamzić.

Andrićevu nagradu za najbolju pripovijetku, ciklus ili zbirku pripovijedaka objavljene na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine ustanovila je 1976. godine Zadužbina Ive Andrića prema testamentarnoj volji ovog pisca.

Prvi laureat ovog priznanja (za 1975. godinu) je Dragoslav Mihailović, a među ostalim dobitnicima su Aleksandar Tišma, Svetlana Velmar Janković, Danilo Kiš, Vida Ognjenović, Pavle Ugrinov, Aleksandar Gatalica, Milorad Pavić, Vule Žurić, Vladimir Kecmanović, Anđelko Anušić, i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije