Književnost

Pratite nas na Google news

Dio rukopisa romana "Rat i mir" prvi put napustio Rusiju

Dio rukopisa romana "Rat i mir" prvi put napustio Rusiju
Foto: N.N. | Dio rukopisa romana "Rat i mir" prvi put napustio Rusiju
Srna

Dio originalnog rukopisa romana "Rat i mir" Lava Tolstoja po prvi put je napustio Rusiju pod jakim mjerama obezbjeđenja i prebačen je u Ženevu, gdje će biti dio izložbe koja se organizuje pod pokroviteljstvom UN i Međunarodnog crvenog krsta i polumjeseca.

Šest stranica originalnog rukopisa biće najvažniji dio izložbe pod nazivom "Rat i mir", kojom se obilježava stogodišnjica multilateralizma, a koja se vezuje za 1919. godinu kada je potpisan veliki broj mirovnih sporazuma i formirana Liga naroda nakon Prvog svjetskog rata.

Direktor izložbe Žak Behtold rekao je da su Toolstoj i glavni junak romana "Rat i mir" princ Andrej bili pacifisti, javlja "Juronjuz".

"Upravo pred samu bitku princ Andrej, koji je i sam oficir, govori o ratu kao pustoši. On jasno kaže da se rat ne može nikako porediti sa partijom šaha, da je rat apsolutno prljava stvar za svaku osudu i prezir", rekao je Behtold.

Šef Kancelarije UN u Ženevi Tatjana Valovaja izjavila je da je novi multilaterizam jedini način da se radi za mir.

"Ovdje je riječ o obnovi lekcija iz prošlosti. Moramo da radimo za mir na svim nivoima, a jedini način je novi multilateralizam", rekla je Valovaja.

Rukopis Tolstoja biće izložen u Ženevi do marta naredne godine. Tolstoj je nekada živio u Ženevi u vili koju sada koriste UN.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije