Književnost

Disova nagrada pjesniku Stevanu Tontiću

Disova nagrada pjesniku Stevanu Tontiću
Foto: kliker.info | Disova nagrada pjesniku Stevanu Tontiću

Žiri za dodjelu Disove nagrade jednoglasno je donio odluku da tu nagradu za 2021. godinu dodijeli savremenom srpskom pjesniku Stevanu Tontiću.

U obrazloženju žirija koji su činili Saša Radojčić, Marko Avramović i Mihajlo Pantić, se između ostalog navodi da je Tonić "od prve objavljene knjige "Nauka o duši i druge vesele priče" (1970) do za sada najnovije sa naslovom "Hristova luda" (2017), sazdao bogat i razgranat pjesnički opus.

Oni su naveli i da je njegov pjesnički opus "uvijek ostajao u znaku vrlo aktivnog odgovora kako modernoj srpskoj pjesničkoj tradiciji u čijem nizu je Vladislav Petković Dis jedan od nezaobilaznih utemeljivača i orijentira, tako i gotovo svim, po pravilu teškim, neodgonetljivim pitanjima našeg doba, te posebno, disovski rečeno, iskušenjima "naših dana".

Nagrađeni pisac je sastavio je antologije "Novije pjesništvo Bosne i Hercegovine" (Sarajevo, 1990) i "Moderno srpsko pjesništvo - velika knjiga moderne srpske poezije od Kostića i Ilića do danas" (Sarajevo, 1991).

Stevan Tontić prevodi sa njemačkog jezika.

Za prevod poezije Petera Huhela 2016. godine dobio je Nagradu "Miloš N. Ðurić", a na nemački jezik je, zajedno sa V. Kalinkeom, preveo "Liriku Itake" Miloša Crnjanskog.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije