Književnost

Djeca sve rjeđe čitaju Harija Potera i Asteriksa

Djeca sve rjeđe čitaju Harija Potera i Asteriksa
Djeca sve rjeđe čitaju Harija Potera i Asteriksa

LONDON - Istraživanje sprovedeno na osnovu podataka o pozajmljivanju knjiga u britanskim bibliotekama u protekle tri decenije otkriva da donedavno najpopularniji romani za djecu danas ostaju zaboravljeni na policama.

Iako su obilježile generacije mladih čitalaca, knjige o malom čarobnjaku Hariju Poteru, Džoane Rouling, stripovi o Asteriksu, francuskog dvojca Renea Gosinija i Albera Iderzoa, pa čak i klasici Roalda Dala sve se manje čitaju.

U anketi su upoređivani podaci o 10 najpozajmljivanijih dječijih knjiga i 10 najpozajmljivanijih dječijih pisaca unazad 30 godina.

Ispostavilo se da pomenute knjige i njihovi autori, koji su donedavno dominirali bibliotekarskim listama, polako padaju u zaborav.

Dalovi romani više nisu među 10 najpozajmljivanijih knjiga, mada je on sam i dalje na listi najpozajmljivanijih autora, gdje je zauzeo 9. mjesto.

Rouling, koja je svoj prvi od šest "Harija Potera" objavila 1997. godine, nikada nije ušla na listu najpozajmljivanijih autora, ali su zato njene knjige tokom nekoliko godina bile među prvih pet na listi najpozajmljivanih djela. Prošle godine, međutim, nijedan roman o malom čarobnjaku nije dospio na taj spisak, a sličnu sudbinu doživjeli su i neustrašivi mali Gal i njegova vesela družina.

Zamijenili su ih drugi romani i drugi pisci poput Džeklin Vison (Priča o Trejsi Biker), Dejzi Medouz (serijal o vilama) i Stefani Mejer (Sumrak).

Istraživanje je pokazalo i da su pojedine knjige, kao što je "Tamo gdje su divlje stvari" Morisa Sendaka, poslije dužeg zaborava ponovo postale jako tražene u bibliotekama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije