Književnost

Dječjem bh. pjesniku Jovi Čuliću nagrada "Sunčani sat"

Dječjem bh. pjesniku Jovi Čuliću nagrada "Sunčani sat"
Foto: N.N. | Dječjem bh. pjesniku Jovi Čuliću nagrada "Sunčani sat"

SREMSKA MITROVICA - Jovi Čuliću, bh. pjesniku za djecu, u Baroknoj sali Muzeja Srema Sremska Mitrovica dodijeljena nagrada "Sunčani sat" za književno djelo i podsticaj literarnog stvaralaštva mladih u kategoriji Nagrada stranom piscu, a u okviru 12. Međunarodnog festivala poezije mladih pjesnika "Mašta i snovi".

Žiri za dodjelu nagrade radio je u sastavu Nedeljko Terzić, književnik i esejista, prof. dr Slađana Milenković, književnica, i Zoltan Hegediš, direktor Centra za kulturu "Sirmijumart".

"Jovo Čulić rođen je 8. marta 1967. godine u Glamoču, Bosna i Hercegovina, i piše poeziju, priče i aforizme za djecu i odrasle. Autor je scenarija 'Poslednja želja' za kratkometražni film Radio-televizije Vojvodine. Njegova knjiga 'Junak u tregerima' je dramatizovana i na repertoaru je Dječijeg pozorišta Republike Srpske u Banjaluci. Objavio je devet knjiga kod izdavača u Banjaluci i dobio za njih sedam nagrada u Srbiji i Republici Srpskoj. Član je Udruženja književnika Republike Srpske, prevođen je na engleski, ruski, slovenački, makedonski, mađarski, njemački, francuski, italijanski i bugarski. Zastupljen je u čitankama, antologijama, enciklopedijama i panoramama. Živi i stvara u Banjaluci", navodi se u saopštenju Centra za kulturu "Sirmijumart", koji je organizator festivala "Mašta i snovi".

Osim Čulića, nagradu za 2022. godinu dobila je Beograđanka Gordana Maletić, a specijalnu nagradu "Sunčani sat" Jasna Kalauzović iz Sremske Mitrovice.

"Mr Gordana Maletić rođena je u Beogradu 1952. godine. Diplomirala je jugoslovensku i opštu književnost na Filološkom fakultetu, objavljuje od 1982. godine kratke priče, pripovijetke, romane, eseje, poeziju, putopise, priredila je više antologija proze i poezije za djecu, a kao urednik u izdavačkim kućama potpisala je veliki broj knjiga za djecu i mlade. Dobitnica je skoro svih nagrada kod nas za izuzetan stvaralački doprinos književnosti za djecu. Knjige 'Spasonosna odluka' i 'Krađa vinčanske figurice' svrstane su u 250 najboljih knjiga za djecu u svijetu 1998. i 2004. godine. Član je Udruženja književnika Srbije i urednik 'Danice za mlade' Vukove zadužbine u Beogradu", navodi se u saopštenju "Sirmijumarta".

Dalje navode da je Jasna Kalauzović rođena 20. maja 1965. godine u Sremskoj Mitrovici, te da je profesor srpskog jezika u Osnovnoj školi "Jovan Popović", učitelj dobrog govora, autor poetskih, proznih i dramskih sadržaja i stručnih radova, lektor, recenzent, pozorišni reditelj, saradnik na scenariju za dječji film "Šašava flaša" i rukovodilac Dječjeg dramskog studija "Dar Mar" u Sremskoj Mitrovici. "Rezultati njenog tridesetogodišnjeg rada sa djecom ovjekovječeni su u Leksikonu najboljih prosvjetnih radnika stvaralaca Srbije. Pripremila je i režirala 33 predstave, nagrađivane u raznim kategorijama i upisane na pozorišnoj mapi dječje drame. Bila je saradnik festivala 'Mašta i snovi' i priređivač zbornika poezije", zaključuje se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije