Književnost

Do 22. februara otvoren konkurs "Kreativna azbuka"

Do 22. februara otvoren konkurs "Kreativna azbuka"
Foto: Srna | Do 22. februara otvoren konkurs "Kreativna azbuka"

PRNJAVOR - Narodna biblioteka u Prnjavoru je, povodom obilježavanja Dana maternjeg jezika, raspisala desetodnevni konkurs "Kreativna azbuka" kojim žele da ukažu na važnost očuvanja srpskog jezika i ćirilice.

Direktor ove ustanove Dragana Marinković rekla je Srni da na ovaj način žele da korisnicima, posebno najmlađima, ukažu na važnost očuvanja i korištenja maternjeg jezika i ćiriličnog pisma u vrijeme kada u svijetu svakog dana izumre po jedan jezik.

"Prema maternjem jeziku treba se odnositi sa velikom ljubavlju i poštovanjem jer njega usvajamo odmah po rođenju u sredini i okruženju u kojem odrastamo, dio je kulturnog identiteta jednog naroda. Maternji jezik trebamo, prije svega, voljeti i čuvati, što ćemo najbolje postići njegovim pravilnim korištenjem", rekla je Marinkovićeva.

Marinkovićeva je napomenula da briga o maternjem jeziku nije bitna samo radi očuvanja komunikacije i prenošenja ideje, nego u sebi sadrži spoj bogatstva prošlosti i budućnosti, dok se učenjem i drugih jezika stvara osnov za lakše sporazumijevanje među ljudima različitih kultura.

Na konkurs, koji je otvoren do 22. februara, mogu se prijaviti učesnici svih uzrasta, a dozvoljeni su i svi vidovi izražavanja kreativnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije