Književnost

Dodijeljena nagrada "Buker" indijskoj autorki

Dodijeljena nagrada "Buker" indijskoj autorki
Foto: Tanjug/AP | Dodijeljena nagrada "Buker" indijskoj autorki
Tanjug

Ovogodišnju nagradu "Buker" osvojila je indijska autorka Gitanžali Šri za svoju knjigu "Tomb of Sand", prvi roman na hindu jeziku koji je dobio ovu prestižnu međunarodnu književnu nagradu koja se dodjeljuje za fikciju prevedenu na engleski.

Knjiga originalnog naslova "Ret Samadh" i prati 80-godišnju udovicu i njena iskustva tokom turbulentnog perioda stvaranja dvije države, Indije i Pakistana, 1947. godine.

Nagrada od 63.000 dolara biće podijeljena između Šri koja živi u Nju Delhiju i njene prevoditeljke Dejzi Rokvel.

"Nikada nisam sanjala o Bukeru, nikada nisam mislila da mogu. Koje ogromno priznanje. Zadivljena sam, presrećna, počašćena", rekla je na ceremoniji dodjele nagrade.

"Ogromno priznanje"

"Iza mene i ove knjige stoji bogata i cvjetajuća literarna tradicija na hindi jeziku, i drugim jezicima Južne Azije. Svjetska literatura biće bogatija ako bude upoznala neke od najboljih pisaca na ovim jezicima".

U konkurenciji za ovogodišenjeg "Bukera" bili su i poljska Nobelovka Olga Tokarčuk, argentinska autorka Klaudija Pineiro i južnokorejska književnica Bora Čung.

Knjigu "Tomb of Sand" objavila je na engleskom jeziku mala britanska izdavačka kuća "Tilted Axis Press", koju je osnovala prevoditeljka Debora Smit, a koja prevodi i objavljuje knjige autora iz Azije.

Ona je 2016. osvojila nagradu "Buker" za prevod romana "Vegetarijanac" autorike Han Kang.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije