Književnost

Domaće izdavačke kuće u doba pandemije suočene s borbom za opstanak

Domaće izdavačke kuće u doba pandemije suočene s borbom za opstanak
Foto: N.N. | Domaće izdavačke kuće u doba pandemije suočene s borbom za opstanak

BANJALUKA - Globalna pandemija virusa korona uticala je na sve segmente života, a o njenom uticaju na izdavačke kuće i samo izdavaštvo za "Nezavisne" su govorili glavni urednici i direktori vodećih izdavačkih kuća u Republici Srpskoj.

Čitalačka publika je u mnogo čemu bila uskraćena za protekle dvije godine, obim posla je drastično smanjen, a urednici izdavačkih kuća "Besjeda", "Art Print" i "Imprimatur" su složni u jednom: Pomoć države je izostala i ovaj put.

"Svi izdavači su veoma pogođeni pandemijom iz razloga jer većina knjižara više ne radi starim tempom, ulična prodaja je zabranjena, a održavanje sajmova, književnih promocija i manifestacija je skoro pa nemoguće. Ovi segmenti su bitno uticali na prodaju i promet knjige", rekao je Nenad Novaković, glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće "Besjeda". 

Knjige i umjetnost su se još jednom našli na udaru, ali Novaković naglašava da je sa druge strane pandemija pozitivno uticala na izdavače, urednike, lektore i mnoge druge koji su zbog takve situacije mogli u mirnijem tonu pripremati nova izdanja uz nadu da će nakon pandemije imati ko da prepozna i kupi njihov rad. 

"Protok ljudi je, pored obima prodaje, drastično smanjen. Samo tokom protekle godine je za više od 80 odsto smanjena ulična prodaja. Država nije prepoznala izdavače, njih izdavaštvo ne interesuje iz vrlo prostog razloga jer ih knjiga podsjeća da ona postoji i traje mnogo duže od njihovih mandata, a politika to ne voli", kazao je Novaković za naš list. 

Novaković je objasnio da ova izdavačka kuća nije naišla na pomoć i podršku institucija iako su nadležnima uputili pismo u kojem su objasnili situaciju, ali pristigli odgovor je bio jednostavan, izdavači nisu prioritet. 

"Tražili smo od Ministarstva prosvjete i kulture RS bilo kakav tretman, da se makar pojača otkup, međutim ove godine nije bilo ni konkursa za otkup. To je već stara priča, ministarstva se bave samo stvarima koje su za njih profitabilne, a ne za ono što je budućnost nas, naše djece i kulture", zaključio je Novaković. 

Milan Stijak iz izdavačke kuće "Art Print" pojašnjava da su knjige jedino što ljudima preostaje. 

"Ministarstvo nije odgovorilo adekvatno na izdavaštvo sa ili bez razloga. Vjerujem da su i njima veliki problemi, ali odgovori svakako nisu stigli. Sve se prebacuje na turizam i ugostiteljstvo. Međutim, ako nemamo kulturu i izdavaštvo, šta je onda ta država? U drugim sferama je galama, a izdavači i pisci su opet nekako tihi. Možda treba da galamimo", izjavio je Stijak. 

Iz izdavačke kuće "Imprimatur" razgovarali smo sa Borisom Maksimovićem, a njegovo mišljenje se takođe nije razlikovalo u mnogo čemu od prethodnih. 

"Prodaja se sada većinom obavlja preko interneta, to nam je jedina solucija. Svi bitni događaji su otkazani, prihodi su nam znatno smanjeni. Pitanje je da li će ove godine uopšte biti moguć otkup knjiga. Pomoć nadležnih je izostala", zaključio je Maksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije